A titkos zsidó híres ember kalandos élete: ki volt Mozart zsidó szövegírója?

2024. Április 26. / 12:00


A titkos zsidó híres ember kalandos élete: ki volt Mozart zsidó szövegírója?

A felvilágosodás századának zsidó származású katolikus papja, szabadgondolkodója és csábítója emléezetének időről-időre részévé vált, amit el kívánt titkolni többé-kevésbé, a zsidó eredet. Sajátos, mégis tipikus asszimilációtörténet Lorenzo da Pontéé.

A nem zsidó pályát befutó híres emberek zsidó származását eleinte titkolják, aztán felfedezik, elfelejtik, mert nem tűnik úgy, hogy jelentősége volna, aztán újra fel lehet fedezni. Ilyen történet Mozart librettistájának zsidósága, aki a 18. század, a felvilágosodás századának gyereke, a felvilágosodás nagy művészének, Wolfgang Amadeus Mozartnak a szövegírója és pályája is kapcsolódik mindehhez, az, ahogy el tudott távolodni őseitől, asszimilációja is.

Egy itáliai gettóból indult, alighanem körülmetélték és bár micvója is lehetett, a közösség teljes jogú tagjává vált, mielőtt elhagyta, katolizált. A korszak nagy felvilágosult despotája, a magyar történelemből is jól ismert Habsburg uralkodó, aki a vallási türelem ikonja is volt, II. József fogadta udvari zenészévé, olyan halhatatlan operák szövegírója, mint a Don Giovanni, a Cosi és a Figaro házassága. Olyan, az érzékiség szabadságáról szóló szövegek ezek a felszentelt katolikus pap tollából, amelyek a korszak felvilágosodásának nagyon is merész hirdetői, a polgári szerelmi szabadság kiáltványa az első éjszaka nemesi előjogával szemben a Figaro. És állítólag maga is csábító volt, promiszkuus életet élt, ez aztán le is buktatta, a zsidó férfiak, Ábrahám szövetségének tagjai egy életre, szóval ők, ha túlestek első napjaikban a körülmetélésen, nem tagadhatják soha többé a meztelen igazságot.

lorenzo-da-ponte.jpg

II. József halála után elhagyta Ausztriát és Amerikába távozott, a korszak új ígéretének éppen csak megszülető földjére, ott volt sok minden, mielőtt egyetemi professzor lett, élettörténete, műve mellett, szintén jellemző és jelentős. Az, hogy zsidó volt, hosszú időn át nem volt téma, ez az ő sikere is. Aztán téma lett, jórészt a nácizmus uralkodása idején, nehéz téma, mert Mozart mégsem volt leváltható darabja a német kultúrának. Próbálták őt lecserélni Mozart mellől, aztán ismét elfelejtik és felfedezik, újra és újra, hogy zsidónak született. A titkos zsidókat mindenki imádja, mert izgik, az ismert zsidók zsidósága egy idő után unalmas. De, a zsidó újságok szerencséjére, mindig minden kezdődik elölről. Ennek a játéknak a története is összekapcsolódik Lorenzo da Ponte élettörténetével.

A jns.org írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Tudomány
Jelentkezés debreceni holokauszt-konferenciára
Izrael
Irán több tucat drónt indított Izrael ellen