Magyarország hősi zsidó honvédjeire emlékeznek a Herzl téren

2024. Március 12. / 12:08


Magyarország hősi zsidó honvédjeire emlékeznek a Herzl téren

A Magyar-Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) idén is megemlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős zsidó honvédjeiről  március 14-én, csütörtökökön délután 4 órakor a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren. Az esemény fővédnöke prof. dr. Grósz Andor dandártábornok, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és dr. Töll László ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

A program keretein belül felhangzik a Himnusz, valamint elhangzanak szavalatok, ünnepi köszöntők – történelmi áttekintés, névsorolvasás a hősök leszármazottaival. Sor kerül galambröptetésre, katonai tiszteletadásra, díszlövésre, koszorúzásra, felhangzik a hősi halottakért mondott ima, a Sófár hangja, a Szózat, és elhelyezésre kerülnek az emlékezés kövei.

A szervezők kérik a férfiakat, hogy ügyeljenek a fejfedő viselésére, akik ingyenes kóser vattacukorral és az első 500 résztvevőnek emlék-ajándéktárgyakkal kedveskednek.

„Legyen ez nap is az összefogás – megbékélés – egyenlőség – testvériség napja, jöjjenek el, hogy méltóképp emlékezhessünk, és NE feledjünk!”

Az esemény narrátora Szalóczky Pál Kazinczy-díjas előadóművész lesz.

Az esemény részletes programja ide kattintva tekinthető meg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Indul Binjomin rabbi Talmud Tóra Akadémiája
Megemlékezések
Vargha Tamás: a holokauszt soha többé nem ismétlődhet meg