Címkék

Március 15.

Ünnepek / 2024. Március 15. / 09:52

Ha e szót hallom, magyarok: március 15. emlékezete

A magyar szabadság századában a liberalizmus és nacionalizmus szövetségesek voltak, még teljesen egyértelműen, a magyar szabadság és a világszabadság elvben kéz a kézben jártak, mint a forradalom ikonja, Petőfi költészetében. Ez a reformnemzedék tűzte ki céljául a zsidók emancipációját is.

Megemlékezések / 2024. Március 14. / 19:29

Grósz Andor: Ez a kor az új törekvések, mozgalmak, elképzelések ideje

Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Jókai Mór szavai a zsidóság melletti kiállásokat jelentették, abban az esetben, ha később megkérdőjeleznék a zsidók nemzetben betöltött helyét – Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének ünnepi gondolatai az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából.

Közélet / 2024. Március 14. / 15:28

Rangos elismerésben részesült Müncz László, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga körzet elnöke

A március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetéseket adott át Sulyok Tamás köztársasági elnök megbízásából dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden a Pesti Vigadóban. A kitüntettetek között van Müncz László is, akinek szívből gratulálunk!

Közélet / 2024. Március 12. / 12:08

Magyarország hősi zsidó honvédjeire emlékeznek a Herzl téren

A Magyar-Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) idén is megemlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős zsidó honvédjeiről 2024 március 14-én, csütörtökökön délután 4 órakor a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren. Az esemény fővédnöke Prof. Dr. Grósz Andor dandártábornok, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és Dr. Töll László ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.