Címkék

Dr. Grósz Andor

Mazsihisz hírek / 2024. Július 08. / 13:41

Győri megemlékezés: „Ott már csak a csend honolt"

A győri zsidó temetőben tegnap emlékeztek meg a nyolcvan éve történt borzalmakról, annak a több mint 5000 ártatlan embernek a meggyilkolásáról, akiket Győrből hurcoltak a halálba. Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke arról beszélt az eseményen, hogy a leszármazottak feladata emlékezni és emlékeztetni a történtekre.

Megemlékezések / 2024. Július 05. / 13:00

„Fényképeik fennmaradtak, de nem szólnak hozzám”

– Ez a világtalálkozó talán segít emlékezetközösséget létrehozni olyanokból, akik hozzám hasonlók és olyanokból, akik kicsivel több családi emlékkel rendelkeznek. Létrehozni egy közös emlékmozaikot, amely segíthet megérteni felmenőink életét, mindennapjait, örömeit és bánatait – mondta dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök a Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozón megrendezett konferencia megnyitóján.

Megemlékezések / 2024. Június 30. / 19:06

Mazsihisz elnök: 80 éve ezekben a napokban már hatodik hete teljes erővel folyt a vidéki zsidóság deportálása

Nehéz szívvel állok itt Önök előtt, amikor a 80 éve elhurcolt veszprémi mártírjainkra emlékezünk. A megemlékezések szomorúsága, a meggyilkolt ártatlanok hiánya, a soha meg nem ismert rokonaim elvesztése miatt érzett fájdalom végigkísért egész életemben.

Oktatás / 2024. Június 28. / 14:21

OR-ZSE tanévzáró: „Éljenek a való világban!”

A Mazsihisz fenntartásában működő Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem ma tartotta a 2023-24-es tanév tanévzáró és diplomaosztó ünnepségét. Az intézmény részéről dr. Balázs Gábor megbízott rektor búcsúzott a végzős diákoktól, a Szövetség nevében pedig dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke köszöntötte a hallatóságot.

Megemlékezések / 2024. Június 23. / 12:19

Történelmi pillanat Kunszentmártonon – visszahelyezett emléktáblák és megemlékezés

A Holokauszt 80. emlékévének alkalmából Kunszentmártonban konferenciát, kiállítást és könyvbemutatót tartottak, felidézve a tragédia éveit, és a soá utáni hiányt, amivel szembe kellett néznie a város polgárainak.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 17. / 21:56

Jiszráel Kac: „Nagyon fontos nekünk a magyar zsidóság és a magyar kormány támogatása”

A Magyarországon ma hivatalos látogatáson tartózkodó izraeli külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel való találkozója után megtekintette a Dohány utcai zsinagógát, majd megbeszélést folytatott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) székházában a magyar zsidó felekezetek képviselőivel.

Megemlékezések / 2024. Június 16. / 22:18

Megemlékezés Gyöngyösön: „Ami történt, soha többé nem történhet meg”

A gyöngyösi zsidók töretlenül hittek ebben, mert azt gondolták, a haza iránt hozott áldozataik, a város fejlődése érdekében tett erőfeszítéseik, minden kirekesztés és üldöztetés ellenére, megóvják legalább puszta életüket. Hiszen a gyöngyösi zsidók oroszlánrészt vállaltak a város polgárosodásában, fejlődésében.

Közélet / 2024. Június 11. / 10:51

Magas rangú belga politikussal tárgyalt a Mazsihisz elnöke

Didier Reynders, a korábbi belga miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter és jelenlegi uniós igazságügyi biztos nemrégiben tett budapesti látogatásán jelentős érdeklődést mutatott a magyar zsidó közösség gazdag történelme és sokszínű kultúrája iránt. Felesége kíséretében Reynders időt szakított rá, hogy budapesti útja során megismerje a magyar zsidóság örökségét és jelenlegi helyzetét.

Tudomány / 2024. Június 05. / 09:37

Vallás, Állam, Nemzetiség témában tartottak konferenciát a Rabbiképzőn

A neológia szellemi fellegvárának épületében megrendezett esemény eszmetörténeti és kulturális aspektusból megkerülhetetlen témák és nézőpontok sokszínűségét tárta a hallgatóság elé, rávilágítva a zsidó értelmiség történetének és politikai gondolkodásának összetettségére és árnyalataira.

Kultúra / 2024. Május 20. / 13:56

Kövek – Eltáncolni az elmondhatatlant

Szeretet és félelem ereje mozgatja a világot, ebből eredeznek tetteink – mondta beszédében, majd felidézte a nyolcvan évvel ezelőtt történteket. – Mi művészek a produkciókkal próbáljuk gyógyítani a traumákat. Ahol a szavak véget érnek, ott kezdődik a tánc.

Megemlékezések / 2024. Május 19. / 20:33

Mazsihisz elnök: A nagykanizsai zsidók a vészkorszak előtt a város megbecsült polgárai voltak

A nagykanizsai zsidók a Vészkorszak előtt a város társadalmában munkájukkal, a közjóért fáradozásukkal maguknak megbecsülést kivívó polgárok voltak. A kiegyezés utáni általános fellendülés, a magyarországi fejlődés helyi előmozdítói között találhatjuk a helyi izraelita hitközség tagjait. Az a Nagykanizsa, amelyet ma ismerünk, és ami büszkeséggel tölti el a helyieket, egy közös munka eredményeként jött létre, nélkülük nem valósulhatott volna meg.

Mazsihisz hírek / 2024. Május 12. / 22:08

Mazsihisz-közgyűlés: újra dr. Kunos Péter az ügyvezető, lesz stratégiai terv

Az elmúlt egy év elnöki tevékenységéről szóló beszámoló; a 2023-as költségvetési zárszámadás elfogadása; a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának és a Vezetőség két új tagjának megválasztása; valamint a Szövetség új stratégiai tervének megvitatása – ezek voltak a főbb napirendi pontok a Mazsihisz mai közgyűlésén.