Magyarország hősi zsidó honvédjeire emlékeznek a Herzl téren

2024. Március 12. / 12:08


Magyarország hősi zsidó honvédjeire emlékeznek a Herzl téren

A Magyar-Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) idén is megemlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős zsidó honvédjeiről  március 14-én, csütörtökökön délután 4 órakor a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren. Az esemény fővédnöke prof. dr. Grósz Andor dandártábornok, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és dr. Töll László ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

A program keretein belül felhangzik a Himnusz, valamint elhangzanak szavalatok, ünnepi köszöntők – történelmi áttekintés, névsorolvasás a hősök leszármazottaival. Sor kerül galambröptetésre, katonai tiszteletadásra, díszlövésre, koszorúzásra, felhangzik a hősi halottakért mondott ima, a Sófár hangja, a Szózat, és elhelyezésre kerülnek az emlékezés kövei.

A szervezők kérik a férfiakat, hogy ügyeljenek a fejfedő viselésére, akik ingyenes kóser vattacukorral és az első 500 résztvevőnek emlék-ajándéktárgyakkal kedveskednek.

„Legyen ez nap is az összefogás – megbékélés – egyenlőség – testvériség napja, jöjjenek el, hogy méltóképp emlékezhessünk, és NE feledjünk!”

Az esemény narrátora Szalóczky Pál Kazinczy-díjas előadóművész lesz.

Az esemény részletes programja ide kattintva tekinthető meg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek