Szmotrics pártja kilép az izraeli kormányból túszalku esetén

2024. Július 09. / 14:06


Szmotrics pártja kilép az izraeli kormányból túszalku esetén

 – A Vallásos cionisták párt ellenzi a túszalkut és a tűzszünetet, és elhagyják a koalíciót, ha megszületik az egyezmény – jelentette be tegnap Becalel Szmotrics, a párt elnöke hétfőn. A Hamász gázai parancsnokára utalva azt mondta: „Ez az alku vereség és megaláztatás Izrael számára, győzelem Szinuárnak".

Ez az alku „halálra fogja ítélni azt a kilencven túszt, akik nem részesei az egyezménynek, és több ezer meggyilkolt emberhez fog vezetni, akik meghalnak a következő mészárlásban" – közölte pártja frakcióülésén  Szmotrics.

„Miniszterelnök úr, ez nem az ön által ígért abszolút győzelem. Ez a tökéletes kudarc. Nem leszünk részesei annak, hogy megadjuk magunkat a Hamásznak. A gyászoló családok, az izraeli hadsereg sorköteles és tartalékos harcosai győzelmet követelnek. Nem szabad csalódást okoznunk, veszélybe sodornunk az országot" – vélekedett a radikálisan jobboldali politikus az október 7-i terrortámadás során elhurcoltakat Izraelbe visszajuttató, és az iszlamista Hamász ellen azóta folytatott háborúban tűzszünetet ígérő egyezményről.    

Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék vezetője hétfőn megismételte, hogy „védőhálót biztosít" a kormányfőnek, ha aláírja a túszalkut, vagyis a kormányból távozó pártok helyére lép, és gondoskodik a koalíció többségéről az izraeli parlamentben, a kneszetben.   

„A kormány emberei azt mondták, hogy azért nem készek alkut kötni a túszok szabadon bocsátásáról, hogy ne állítsák le a háborút. A rafahi hadművelet utolsó szakaszában vagyunk, most egy kevésbé erőteljes modellre térünk át. Ezt a hadsereg mondja. Most leállítják a háborút alku nélkül, az elraboltak ott halnak meg, a családjuk pedig a szívükben hal meg. Ez az a felelőtlenség, amellyel ezt a háborút folytatják" – hangsúlyozta Lapid.    

Netanjahu újabb feltételeket meghatározó tárgyalási „alapelveinek" vasárnap esti bejelentése után a Hamász külföldi vezetése azt üzente a gázai iszlamista frakciók képviselőinek, hogy kicsi az esély a megegyezésre – jelentette a Háárec című újság hétfőn.

(MTI)

Fotó: Avshalom Sassoni/Flash90 via JTA

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek