Címkék

Október 7.

Izrael / 2024. Május 22. / 15:33

Az árvaként felnőtt Fauda-sztár mélyen együttérez az október 7-én elárvult gyerekekkel

Október 7-e mindannyiunknak hatalmas lelki megrázkódtatást okozott, de mivel a palesztin-arab terroristák mészárlása miatt sok gyermek árván maradt, Jákov Zada Daniel izraeli színészt (aki a Fauda című sorozatban Elit alakította) különösen megrázta a tragédia. Hiszen ő maga is félárvaként nevelkedett: 2 és fél éves volt, amikor meghalt az édesanyja, emiatt 3 nővérével együtt árvaházban nőtt fel.

Izrael / 2024. Április 22. / 11:55

Izrael: lemondott és távozik a katonai hírszerzés vezetője

Aharon Haliva dandártábornok már korábban bejelentette, hogy felelősnek érzi magát az október 7-én történt brutális terrortámadás miatt. Az IDF alá tartozó katonai hírszerzés vezetőjének lemondását a hadsereg vezérkari főnöke elfogadta.

Zsidó világ / 2024. Április 05. / 07:00

Izrael külügyminisztere: A szolidaritásunkban rejlik az erőnk

Israel Katz, a Zsidó Állam külügyminisztere levelet írt a diaszpórában élő zsidósághoz, amelyben az október hetedike óta előállt helyzettel, azaz a növekvő antiszemitizmussal kapcsolatban fejti ki álláspontját. Az összefogásra buzdító szöveg magyar fordítását közöljük az alábbiakban.

Izrael / 2024. Március 18. / 08:55

Izrael a Sifa kórházat támadta, mert onnan irányított a Hamász

– Öt órán át tartó heves tűzharc zajlott a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban az izraeli hadsereg (IDF) és az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveresei között hajnalban – jelentette ma Daniel Hagari, az IDF szóvivője. A terrorszervezet vezetői a kórház területéről irányították Izrael elleni harcukat.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 14. / 14:52

Nemes Jeles László a Glazer-botrányról: Megdöbbentő a taps

A pár nappal ezelőtti Oscar-díjátadón Jonathan Glazer brit rendező Érdekvédelmi terület című, Auschwitzban játszódó holokausztdrámája kapta a legjobb nemzetközi filmnek járó elismerést. Ám a rendező mással irányította magára a reflektorfényt: beszédében a „dehumanizációt" okolta a „Gáza elleni folyamatos támadás" miatt. Az Oscar-díjas Nemes Jeles László szerint megdöbbentő, hogy tapsot kapott.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 13. / 11:20

Szombat: A palesztin halottak számától a Sorsok Házáig

Sajtóreggelin látta vendégül Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Kardos Péter főrabbi a szerkesztőségek munkatársait. A beharangozó két fő témát ígért: az izraeli határain zajló háborút, illetve a Mazsihisz szerepét a zsidó és nem zsidó közéletben.

Izrael / 2024. Március 06. / 21:05

Támogatás az unokáikat október 7-én elveszített időseknek Izraelben

Izrael érzelmi támogató csoportokat fog működtetni az október 7-én, az iszlamista Hamász terrortámadása nyomán megindult háborúban unokáikat elvesztett időseknek – jelentette be ma az izraeli népjóléti minisztérium.

Mazsihisz hírek / 2024. Március 06. / 11:13

Szívszorító a túszok tere Tel-Avivban

A tel-avivi művészeti múzeum előtti tér az elmúlt hetekben megtelt olyan installációkkal, amelyek a terroristák által elrabolt túszokra emlékeztetnek. A téren nagyon sok diákot látni, akik a saját maguk által készített tárgyakkal fejezik ki együttérzésüket. Ezt a helyet is fölkereste a Mazsihisz delegációja, amely múlt héten járt a Zsidó Államban.

Mazsihisz hírek / 2024. Március 06. / 10:20

A Mazsihisz-elnök Lapidnak és Ganznak: „Veletek vagyunk!”

A múlt héten Izraelben tartózkodó dr. Grósz Andor Tel-Avivban megbeszélést folytatott Jaír Lapid ellenzéki vezetővel és Beni Ganz miniszterrel, aki ellenzékiként a nemzeti egységkormány egyik tagja. Mivel a két politikus magyar származású, mindketten meg is csillogtatták magyarnyelv-tudásukat…

Izrael / 2024. Március 04. / 17:00

KKL-JNF: A Mazsihisz adománya és reményfája a Beeri Kibucnak

– Szolidaritást vállalunk az áldozatok családjával, a túlélőkkel és Izrael népével, akik a terror és az erőszak fenyegettségében élnek – mondta Kobi Davit, a Keren Kayemet LeIsrael-Jewish National Fund (KKL-JNF) közép-európai és magyarországi vezetője, amikor a Beeri Kibucban dr. Grósz Andorral, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével elültetett egy – a reményt szimbolizáló – olajfát.

Izrael / 2024. Február 29. / 10:06

Beeri kibuc: Magyarország-erdő

Az Izraelben hivatalos látogatáson tartózkodó Mazsihisz küldöttsége ma reggel meglátogatta a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i terrortámadásában legsúlyosabban érintett Beeri kibucot, ahol a küldöttség a saját szemével győződött meg arról, hogy mit műveltek a barbár terroristák. A Beeri kibuc a támadás előtt Izrael egyik legsikeresebb kibuca volt, ahol az erős közösség virágzó gazdasággal társult.

Izrael / 2024. Február 28. / 08:00

Jichák Hercog: „Az igazi hősök az anyák”

– Nem térhetünk vissza az október hetedike előtti világ retorikájához. Minden képességünket, bölcsességünket és bátorságunkat be kell vetnünk annak érdekében, hogy meggyőzzük a világot az igazunkról, ami így szól: nem lehet a gonosz birodalmát támogatni – mondta Jichák Hercog izraeli államfő a WZO kedd esti rendezvényén Jeruzsálemben.