Izraeli alapelvek a túsztárgyalások folytatásához

2024. Július 08. / 09:03


Izraeli alapelvek a túsztárgyalások folytatásához

Benjámin Netanjahu kormányfő a túsztárgyalásokon az izraeli delegáció mozgásterét meghatározó „alapelveket" jelentett be vasárnap este. Az izraeli tárgyaló-delegáció ma utazik Kairóba, a héten újabb tárgyalás lehet Dohában is.

A miniszterelnöki hivatal közleményében kiadottak szerint az alkunak lehetővé kell tennie, hogy Izrael tovább harcolhasson összes célja eléréséig, meg kell akadályoznia, hogy Egyiptomból fegyvert csempészhessenek a Hamászhoz, és nem térhetnek vissza palesztin fegyveresek ezrei a Gázai övezet északi részébe.

Netanjahu a fegyveresek mozgását megakadályozó követelésének elsősorban az az oka, hogy nem világos, lehetséges-e olyan felügyeleti mechanizmust létrehozni, amelybe a Hamász beleegyezik.    

Az alapelvek „Izrael biztonsági aggályait fejezik ki, melyek a közvetítőkkel való érintkezés során egy idő után felmerültek" – mondta a tárgyalásokról beszámoló tisztségviselő a Háárec című újságnak.

„A Hamász már beleegyezett az Izrael által előterjesztett legutóbbi álláspontba, de a pénteki találkozón Izrael új pontokat tűzött ki, amelyek elfogadását követeli" – tette hozzá.    

Az izraeli kormányfő vasárnap este találkozott a Moszad vezetőjével, a tárgyalódelegáció tagjaival, Joáv Galant védelmi miniszterrel és a védelmi szervezetek más magas rangú tisztségviselőivel. Az „alapelveket" még a velük folytatott megbeszélés előtt adta közre.    

A tervek szerint hétfőn Kairóba indulnak az izraeli tárgyalók, ahol várhatóan szerdán David Barnea Moszad-főnök találkozik az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetőjével, a katari kormányfővel és az egyiptomi hírszerzés vezetőjével. Lehetséges, hogy a héten újabb delegáció indul Dohába is.

(MTI)

Illusztráció: a kormányfő túszok hozzátartozóival. Forrás: Benjámin Netanjahu/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek