Kétállami megoldást sürget az USA elnöke és Jordánia királya

2024. Február 13. / 14:10


Kétállami megoldást sürget az USA elnöke és Jordánia királya

Izrael és a palesztinok közötti tartós békét sürgetett a kétállami megoldás megvalósításával Joe Biden amerikai elnök és II. Abdalláh jordániai király a Fehér Házban tartott megbeszélésük után.

Joe Biden kifejtette, hogy a Hamász kezében lévő túszok kiszabadulását lehetővé tevő megállapodás elérésén dolgoznak, ami hathetes fegyvernyugvást tenne lehetővé. Ez időt adna egy tartósabb megoldás kidolgozására - tette hozzá. 

Az elnök megállapította, hogy a megállapodás "kulcselemei az asztalon vannak, ugyanakkor vannak nézeteltérések". Hangsúlyozta egyúttal: sürgeti Izraelt, hogy dolgozzon a megállapodás elérésén.    

Joe Biden a konfliktus megoldásának elemei között említette a túszok kiszabadulását, az Izraelt érő terrorfenyegetés felszámolását, valamint a tartós békét kétállami megoldással.    

Megismételte, hogy nagyszabású katonai művelet Izrael részéről nem történhet meg a dél-gázai Rafah városában egy olyan hiteles terv nélkül, amely szavatolja a palesztin civilek biztonságát és támogatását. Megállapította, hogy "tragikus minden ártatlan palesztin halála Gázában".    

II. Abdalláh jordániai király a találkozó után tett nyilatkozatában az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus elmúlt négy hónapját a Közel-Kelet egyik legpusztítóbb háborújának nevezte, és kijelentette, Izrael nem hajthat végre újabb nagyszabású támadást. Azonnali tartós tűzszünetet követelt, és azt, hogy minden lehetséges határátkelőn keresztül bejusson a segély a Gázai övezetbe. A jordániai uralkodó sürgette a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) támogatásának folytatását mondván, hogy annak munkája létfontosságú.    

Az ENSZ-szervezet anyagi támogatását az Egyesült Államok és számos nyugati ország felfüggesztette január végén, miután arról jelentek meg információk, hogy az ügynökség dolgozói közül többen részt vettek a Hamász tavaly október 7-én Izrael ellen végrehajtott támadásában.    

II. Abdalláh egyben élesen bírálta Izraelt, és azt mondta, nem lehet figyelmen kívül hagyni a Ciszjordániában történteket, ahol - szavai szerint - négyszáz palesztin halt meg, amiért az izraeli telepeseket tette felelőssé. Egyben azt hangoztatta, hogy az arab országokkal és a nemzetközi közösséggel együtt kell egy hosszú távú izraeli-palesztin békén dolgozni, amely a kétállami megoldás keretei között valósul meg, és a palesztin főváros Kelet-Jeruzsálem lesz.    

Joe Biden és II. Abdalláh király találkozóján megemlékeztek az Egyesült Államok és Jordánia közötti stratégiai megállapodás megkötésének 75. évfordulójáról is.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek