Címkék

USA

Izrael / 2024. Február 13. / 14:10

Kétállami megoldást sürget az USA elnöke és Jordánia királya

Izrael és a palesztinok közötti tartós békét sürgetett a kétállami megoldás megvalósításával Joe Biden amerikai elnök és II. Abdalláh jordániai király a Fehér Házban tartott megbeszélésük után.

Izrael / 2024. Február 05. / 10:59

USA: Több milliárd dolláros törvényjavaslat Izrael megsegítésére

Izrael 17,6 milliárd dolláros támogatásáról szóló törvényről tervez szavazást ezen a héten az amerikai képviselőház. Ezt Mike Johnson, a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke jelentette be, aki azzal indokolta az új törvény elfogadásának szükségességét: az elmúlt három hónapban a Hamász által kezdett harcok fokozódtak, az Irán által támogatott fegyveres csoportok pedig a Közel-Keleten állomásozó amerikai erőket támadják.

Zsidó világ / 2024. Január 26. / 07:30

Különleges barátság zsidó módra, avagy mindig van remény…

A budapesti Radnóti Miri (képünkön) huzamosabb ideje az Egyesült Államok egyik zsidó középiskolájában tanul, ahol különleges formáját választotta az önkéntes segítésnek. Egy 93 éves magyar származású holokauszttúlélő asszonnyal beszélget heti rendszerességgel, pedig még nem találkoztak személyesen. A társalgás ugyanis az interneten zajlik.

Izrael / 2024. Január 07. / 09:18

USA: Több millió dollár nyomravezetői díj a Hamász finanszírozóiért

Az Egyesült Államok 10 millió dollárig (csaknem 3,5 milliárd forint) terjedő nyomravezetői díjat ajánlott fel a Hamász pénzügyi támogató háttérszervezetének irányítóiért. A külügyminisztérium közleménye öt embert nevesít, akiknek a kézre kerítése érdekében hajlandóak nagyobb összeget fizetni a Rewards for Justice igazságszolgáltatási program keretében.

Izrael / 2024. Január 04. / 09:10

USA: Nincs jele annak, hogy Izraelnek köze volna az iráni merénylethez

Az Egyesült Államok szerint semmi nem utal arra, hogy Izraelnek köze lenne az Iránban szerdán elkövetett súlyos merénylethez – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője. John Kirby a Fehér Ház első 2024-es tájékoztatóján tegnap kijelentette, hogy az erőszakos cselekmény részleteiről Washingtonnak nincsenek információi, és egyben együttérzését fejezte ki az ártatlan áldozatok hozzátartozóival.

Közélet / 2023. December 29. / 09:17

Rossz hír év végére: Palesztinpárti tüntetők zárták le a WTC bejáratát

New Yorkban palesztinpárti tüntetők zárták le a World Trade Center (WTC) bejáratát helyi idő szerint csütörtök kora este. A helyszíni felvételek szerint több száz demonstráló jelent meg zászlókkal az épületnél az „Árasszuk el New York városát Palesztináért" címmel meghirdetett esemény keretében.

Kultúra / 2023. December 28. / 16:53

Michael Benson: Zsidó gengszterek a nácik ellen

Benson 29 fejezeten keresztül járja végig, hogy a világháború kitörésére alaposan megerősödött zsidó maffia hogyan kezelte saját hatáskörben (félig-meddig Nathan D. Perlman New York-i bíró sugalmazására és engedélyére) az egyre elszaporodó náci vagy náciszimpatizáns amerikai egyletek ügyét. Az, hogy a nácikat végül nem engedték érvényesülni az Egyesült Államokban, javarészt Perlman és a maffia erőfeszítéseinek volt köszönhető – írja a Qubit.

Hírek, lapszemle / 2023. December 11. / 10:49

Lemondott a Pennsylvaniai Egyetem Izrael-ellenes tüntetéseket védő rektora 

Liz Magill rektor lemondásának előzménye, hogy a kongresszusi alsóház felsőoktatási antiszemitizmust vizsgáló testületének ülésén – amelyen két másik Ivy League-egyetem, a Harvard és az MIT vezetőivel közösen vett részt – vonakodott határozottan antiszemitizmusként elítélni az intézményeikben szervezett Izrael- és zsidóellenes tüntetéseken elhangzott kijelentéseket. Az ülés után mindhárom rektor komoly kritikák kereszttüzébe került.

Kultúra / 2023. December 06. / 19:03

A Palm Springs fesztiválon debütál a Lefkovicsék gyászolnak című fim

Nagy presztízsű amerikai filmfesztiválra kapott meghívást Breier Ádám első mozifilmje: a Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült Lefkovicsék gyászolnak a Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál programjában debütál 2024 januárjában.

Megemlékezések / 2023. November 30. / 08:46

Száz éves korában meghalt Henry Kissinger

Az Egyesült Államok diplomáciájának évtizedeken át meghatározó alakja – aki részint béke Nobel-díjat kapott, részint pedig világszerte vitatott személy volt a külpolitikai elvei miatt – 100 éves korában hunyt el a connectucuti otthonában. Henry Kissinger halálhírét a geopolitikai tanácsadásra szakosodott cége, a Kissinger Associates jelentette be.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 31. / 07:51

Washington: Pogromra hasonlított a zsidók elleni támadás Dagesztánban

A dagesztáni zavargást a történelem korábbi időszakainak „pogromjaira” emlékeztetőnek jellemezte tegnap a Fehér Ház. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta: „néhányan a 19. század végi és a 20. század eleji pogromokhoz fogják hasonlítani, és azt hiszem, ez valószínűleg találó leírás”. A szóvivő visszautasította Putyin orosz elnök állítását, miszerint Ukrajna és a Nyugat szította a zavargásokat.

Izrael / 2023. Október 29. / 19:40

Izrael négyszázötven célpontot támadott a Gázai övezetben

– Izrael 450 gázai katonai célpontot támadott szombaton. Izraeli katonák olyan terrorosztagokra is lőttek, amelyek páncéltörő fegyverek használatára készültek. Az izraeli erők további néhány kilométert nyomultak előre az övezetben – jelentette ma az izraeli hadsereg szóvivője. Időközben Elon Musk milliárdos jelezte, hogy a SpaceX Starlink műholdas rendszere képes helyreállítani a kommunikációt az ENSZ és a gázai segélyszervezetek között.