Címkék

Diplomácia

Izrael / 2022. Szeptember 28. / 10:20

Ezért vagyunk büszkék Izraelre – Jair Lapid ragyogó beszéde az ENSZ-ben

– Izrael erős, liberális demokrácia. Büszke és virágzó. Start-up nemzet. Tizenhárom Nobel-díjassal az irodalom, a kémia, a közgazdaságtan és a békedíj területén. Miként történhetett ez meg? Azért, mert úgy döntöttünk, hogy nem leszünk áldozatok – többek között ezt mondta Jair Lapid izraeli miniszterelnök a napokban lezajlott ENSZ-közgyűlésen. Az alábbiakban a kormányfő teljes beszédét közöljük – hiszen mi is sokat tanulhatnánk belőle.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 21. / 08:01

Novák Katalin: Magyarország Izrael és a zsidó közösségek barátja

A Zsidó Világkongresszus elnökével, valamint több nemzetközi és amerikai zsidó szervezet vezetőjével is találkozott egyesült államokbeli hivatalos látogatásának első napján Novák Katalin magyar köztársasági elnök, aki helyi idő szerint kedden reggel részt vett az ENSZ Közgyűlése 77. ülésszak magas szintű politikai hetének megnyitóján.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 20. / 19:20

Heisler Andrással találkozott az új amerikai nagykövet

A kifejezetten baráti hangvételű beszélgetés során Pressman nagykövet hangsúlyozta: az Egyesült Államok megkülönböztetett figyelmet fordít a magyarországi zsidó közösség helyzetére. Szorosan nyomon kívánja követni a hazai zsidó közösség előtt álló kihívásokat, a közélet alakulását, a közéletben tetten érhető és a politikai deklarációkban időnként megnyilvánuló antiszemitizmus problematikáját Magyarországon.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 09. / 08:20

II. Erzsébet uralkodása alatt virágzott az Egyesült Királyság és Izrael kapcsolata

Az együttérzés jeleként tegnap este Tel-Aviv városházának ablakait az Egyesült Királyság zászlajának színeiben világították ki. Az Egyesült Királyság uralkodójának tegnapi halála kapcsán izraeli állami vezetők és politikusok sora méltatta a néhai II. Erzsébetet. Beni Ganz védelmi miniszter azt emelte ki: „a királynő több mint 70 éven át szolgálta a nemzetközi közösséget, uralkodása alatt virágoztak a királyság és Izrael közötti kapcsolatok".

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 09. / 08:03

Orbán Viktor Izrael askenázi főrabbijával tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalában, a Karmelita kolostorban tegnap fogadta David Laut, Izrael askenázi főrabbiját, akivel a zsidó közösségek támogatásáról, Magyarország és Izrael kapcsolatáról valamint az orosz-ukrán háborúról is tárgyalt – tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 31. / 14:41

Jaír Lapid a Mazsihisz elnökének: „Nekem különösen fontosak a magyar kapcsolatok"

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Heisler András nem sokkal a miniszterelnökké való kinevezése után gratuláló levelet írt Jaír Lapid izraeli kormányfőnek. A miniszterelnök nemrégiben személyes hangú levélben köszönte meg a jókívánságokat, s levelének külön érdekessége, hogy az elnöknek címezve kedves gesztusként ráírta azt is: „Servus".

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 25. / 17:59

Brazília nagykövetét fogadta ma a Mazsihisz elnöke

Susan Kleebankot, Brazília budapesti nagykövetét fogadta ma Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Szövetség Síp utcai székházában. A találkozón Susan Kleebank meghívta Heisler Andrást arra a fotókiállításra, amely a nácizmus és fasizmus elől Brazíliába menekült több száz európai – köztük sok magyar – zsidó személyes sorsán keresztül mutatja be, hogy ezek az emberek milyen nagyban hozzájárultak Brazília kulturális, művészeti életének gazdagításához.

Mazsihisz hírek / 2022. Július 28. / 12:13

Mazsihisz elnök: A magyar zsidó közösség számára a legfontosabb a kiszámítható biztonság

Munkamegbeszélést folytatott a IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance – Nemzetközi Holokauszt-emlékezeti Szövetség) soros elnöki tisztét jelenleg betöltő Svédország nagykövet-helyettese, Katerina Szécsi-Åsbrink és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 19. / 10:30

Izrael: Diplomáciai áttörés az EU-val 10 év után

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy 10 évnyi fagyos viszony után újraindítják az éves külügyminiszteri találkozót Izraellel, vagyis újra működni fog az EU-Izrael Társulási Tanács. Ez Jáir Lapid miniszterelnök munkájának eredménye, aki még külügyminiszterkor a Társulási Tanács újraindítását és az EU-val való kapcsolatok javítását tűzte ki fő céljának. Az Új Kelet cikkét ajánljuk.

Mazsihisz hírek / 2022. Július 07. / 13:10

Sikerrel zárult a Zsidó Világkongresszus igazgatói ülése Budapesten – a világ minden tárjáról érkeztek küldöttek

48 ország helyi zsidó szervezetének ügyvezető igazgatója gyűlt össze a múlt héten a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, hogy átbeszéljék a közösségek és a Zsidó Világkongresszus (WJC – World Jewish Congress) előtt álló legfontosabb ügyeket. A magyar közösséget a WJC magyar tagszervezete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviselte, az ülésen Dr. Kunos Péter, a szövetség ügyvezető igazgatója mondott köszöntőt.

Közélet / 2022. Július 05. / 12:43

Egy év szünet után visszatér Izraelbe Lengyelország nagykövete

Visszatér Izraelbe Lengyelország nagykövete a holokauszt emlékezete miatti nézeteltérés okozta egyéves szünet után.