A magyar zsidóság szolidaritását tolmácsolta izraeli tárgyalásain Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke

2024. Március 01. / 08:29


A magyar zsidóság szolidaritását tolmácsolta izraeli tárgyalásain Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke

A magyar zsidóság szolidaritását tolmácsolta Izrael vezető politikusainak a héten jeruzsálemi tárgyalásain Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke.

A magyar zsidóság legnagyobb vallási szervezetének vezetője ötnapos látogatásán megbeszélést folytatott az izraeli politikai élet számos meghatározó szereplőjével.

Csütörtökön Jichák Hercog államelnök fogadta jeruzsálemi rezidenciáján. Megbeszélést folytattak a Hamász palesztin radikális szervezet elleni háborúról, és Magyarország, valamint a magyar zsidóság Izraelnek nyújtott segítségéről.

Jichák Hercog és Grósz AndorJichák Hercog és Grósz Andor

Hercog elismerését fejezte ki azért, hogy Magyarország a nemzetközi diplomáciában következetesen kiáll Izrael érdekei mellett. Grósz Andor az MTI tudósítójának elmondta, hogy Hercog élénken érdeklődött a magyar zsidóság aktuális problémái iránt, kérdezett a Mazsihisz intézményeiről, és beszéltek arról, a világ különböző részein más-más formában, de megerősödött az antiszemitizmus.

"Míg másutt a zsidók a mindennapokban korlátozni kénytelenek identitásuk megélését, addig Magyarországon továbbra is biztonságban, nyugodtan gyakorolhatják kultúrájukat, vallásukat. A magyar holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szóba kerültek különböző együttműködési lehetőségek, köztük az izraeli államfő esetleges magyarországi látogatása is" - mondta a szervezet elnöke.

A Mazsihisz vezetője a héten megbeszéléseket folytatott Beni Ganzcal és Gideon Szaárral, a hadikabinet két miniszterével. Mindketten hangsúlyozták a hadi helyzet összetettségét, főleg azt, hogy a gázai hadművelet mellett a libanoni Hezbollah milíciával szemben is védekezni kell, sőt, több mint százezer embert ki kellett telepíteni a Libanonhoz közeli településekről.

Gideon Szaár és Grósz AndorGideon Szaár és Grósz Andor

A Mazsihisz elnöke ellátogatott a gázai határ melletti Beeri kibucba, és kifejezte együttérzését az egyik legtöbbet szenvedett közösséggel, amelyet korábban már többféleképpen is támogatott a magyar zsidó szervezet. Beeriben átadta a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség gyűjtéséből befolyt adományt.

Látogatás a Beeri kibucbanLátogatás a Beeri kibucban

Grósz Andor találkozott Juli Edelsteinnel, az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottságának elnökével, valamint Avigdor Liberman korábbi védelmi és külügyminiszterrel, akikkel szintén háborús kérdésekről tárgyalt.

Avigdor LibermanAvigdor Liberman

Juli Edelstein és Grósz AndorJuli Edelstein és Grósz Andor

Találkozott a magyar származású Jaír Lapiddal, Tomi Lapid volt izraeli miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter fiával, és arról beszéltek, hogy a magyarországi zsidóság hídszerepet tölt be Izrael és Magyarország között. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek