Címkék

Mazsihisz delegáció Izraelben

Megemlékezések / 2024. Május 14. / 15:14

Cserépfaluban most vasárnap lesz a 11. Groszmann Lili emlékséta

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Groszmann Lili emléksétát, amely során Cserépfaluból az egykori kövesdi gettóig vezető utat járják végig. Mezőkövesden botlatókövek elhelyezésével zárul az esemény.

Zsidó világ / 2024. Május 02. / 15:51

Mazsihisz-delegáció a Beeri kibucban (videó)

A Keren Kayemet LeIsrael-Jewish National Fund (KKL-JNF) rövidfilmet készített arról, hogy a közelmúltban Kobi Davit, a KKL-JNF közép-európai és magyarországi vezetője és dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke egy delegáció élén látogatást tett a Beeri Kibucban. Ezt a videót tesszük most közzé.

Hírek, lapszemle / 2024. Április 06. / 20:35

Magyar Narancs: „Megrezzen, mint mindenki más"

– Izrael most összetart, kormánya a Hamász elleni háborúra és a győzelemre koncentrál. Ám a zsidóságnak most azt sem szabad elfelejtenie, hogy a második világháború óta nem tapasztalt antiszemitizmusra csak az emberséges hozzáállás és korrekt tájékoztatás lehet a jó válasz – ezt dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke nyilatkozta a Magyar Narancsnak adott interjúban.

Mazsihisz hírek / 2024. Március 13. / 16:24

Átadtuk a budapesti iskolások ajándékát a Beeri Kibucnak

Mint izraeli cikksorozatunkban beszámoltunk róla, a Zsidó Államban járt a Mazsihisz delegációja, amely ellátogatott a terroristák által október 7-én megtámadott Beeri Kibucba is. Szívfacsaró volt a terror nyomaival való találkozás, de akadtak felemelő pillanatok: ilyen volt a kaddis elmondása és a budapesti Csia Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ajándékának átadása a kibuc képviselőinek.

Izrael / 2024. Március 06. / 18:13

Elegáns és művelt úriember egy állam élén: Jichák Hercog, Izrael elnöke

Jichák Hercogról a habitusa, megjelenése és beszédmódja alapján első látásra azt gondolná az ember, hogy különösen művelt művészember, de miután kifejti a gondolatait, akkor már az a benyomásunk támad: igazi államférfivel van dolgunk. Most, amikor a Zsidó Államnak ilyen súlyos megpróbáltatásokat kell kiállnia, ennek óriási szerepe van. Az elnök a rezidenciáján fogadta a Mazsihisz delegációját.

Mazsihisz hírek / 2024. Március 06. / 11:13

Szívszorító a túszok tere Tel-Avivban

A tel-avivi művészeti múzeum előtti tér az elmúlt hetekben megtelt olyan installációkkal, amelyek a terroristák által elrabolt túszokra emlékeztetnek. A téren nagyon sok diákot látni, akik a saját maguk által készített tárgyakkal fejezik ki együttérzésüket. Ezt a helyet is fölkereste a Mazsihisz delegációja, amely múlt héten járt a Zsidó Államban.

Mazsihisz hírek / 2024. Március 06. / 10:20

A Mazsihisz-elnök Lapidnak és Ganznak: „Veletek vagyunk!”

A múlt héten Izraelben tartózkodó dr. Grósz Andor Tel-Avivban megbeszélést folytatott Jaír Lapid ellenzéki vezetővel és Beni Ganz miniszterrel, aki ellenzékiként a nemzeti egységkormány egyik tagja. Mivel a két politikus magyar származású, mindketten meg is csillogtatták magyarnyelv-tudásukat…

Izrael / 2024. Március 04. / 17:00

KKL-JNF: A Mazsihisz adománya és reményfája a Beeri Kibucnak

– Szolidaritást vállalunk az áldozatok családjával, a túlélőkkel és Izrael népével, akik a terror és az erőszak fenyegettségében élnek – mondta Kobi Davit, a Keren Kayemet LeIsrael-Jewish National Fund (KKL-JNF) közép-európai és magyarországi vezetője, amikor a Beeri Kibucban dr. Grósz Andorral, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével elültetett egy – a reményt szimbolizáló – olajfát.

Mazsihisz hírek / 2024. Március 04. / 11:25

Megnéztük az izraeli államfői rezidenciát belülről

Amikor Jichák Hercog, a Zsidó Állam elnöke fogadta múlt héten a Mazsihisz delegációját Jeruzsálemben, volt alkalmunk kissé körbenézni és fotózni az államfői rezidencián. Hivalkodástól mentes, visszafogott eleganciáról árulkodó, finom ízléssel és gyönyörű műtárgyakkal berendezett miliőt láttunk. Mutatunk is néhány képet!

Oktatás / 2024. Március 04. / 09:33

Magyar zsidó diákokat is vár az izraeli székhelyű WUJS

A Cionista Világszervezet múlt héten Jeruzsálemben megrendezett konferenciáján találkoztunk Jana Naftaljevával, a 100 éve alapított Zsidó Diákok Világszövetsége (World Union of Jewish Students – WUJS) elnökével, akitől megtudtuk: mivel Magyarországon jelenleg nincs tagszervezetük, örömmel várják a csatlakozókat.

Izrael / 2024. Március 01. / 08:29

A magyar zsidóság szolidaritását tolmácsolta izraeli tárgyalásain Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke

A magyar zsidóság legnagyobb vallási szervezetének vezetője ötnapos látogatásán megbeszélést folytatott az izraeli politikai élet számos meghatározó szereplőjével.

Izrael / 2024. Február 29. / 16:57

Izrael elnökével találkozott Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke

A Mazsihisz elnöke és Izrael Állam elnöke nyitott, közvetlen, jó hangulatú beszélgetést folytattak a magyar zsidóságról, a magyar zsidók és Izrael kapcsolatáról.