Megrendítő képet mutat az egykori varsói gettóban zajló ásatás

2022. Július 22. / 07:31


Megrendítő képet mutat az egykori varsói gettóban zajló ásatás

„Egy gyerekcipő. Különböző  konyhai eszközök. Edények. Könyvek. Csempék. Elrozsdásodott szerszámok. A második világháborúban felállított varsói gettó területén zajló régészeti ásatások leletei drámai és megrendítő képet adnak az ide zárt több százezer zsidó életéről” – írja a Jewish Heritage Europe (JHE) cikke. 

– E hétköznapi tárgyak megtalálása és a világ elé tárása számomra azt jelenti, hogy általuk megszólalhatnak egykori tulajdonosaik – mondta a JHE-nek az ásatást vezető dr. Jacek Konik történész, a Varsói Gettómúzeum régésze. 

590_4941-1536x1025.jpgFotók: Varsói Gettómúzeum

Mint Konik elmondta: „ezek az emberek nem tudták elmondani a saját történetüket, mert nem hagyták nekik, hiszen valakik úgy döntöttek, nekik nincs joguk az élethez. A kutatásainknak köszönhetően ezek az emberek végre megszólalhatnak és elmondhatják a saját történetük egy részét. Örülök neki, hogy legalább ilyen módon hangot adhatok az áldozatoknak. Ez nemcsak belső igény részemről, de a kötelességem is, hiszen ha korábban születek, én is köztük lehettem volna”.  

A munkálatokat június 7-én kezdte meg a Varsói Gettómúzeum, az amerikai Christopher Newport Egyetem, valamint a pułtuski Aleksander Gieysztor Akadémia kutatóiból álló munkacsoport. 

Az ásatás arra a területre fókuszál, ahol a két világháború között két lakóház állt a Miła és a Muranowska utcában. Itt volt ugyanis az 1943. április 19-én kitört varsói gettófelkelés főhadiszállása: a szóban forgó házak alagsorában működött a Mordechaj Anielewicz által vezetett Zsidó Harci Szervezet (ŻOB). A német offenzíva előtt, 1943. május 8-án Anielewicz és bajtársai tömeges öngyilkosságot követtek el, a holttesteket soha nem exhumálták.

Az ásatást vezető régész-történész a JHE-nek azt mondta: „az itt folyó feltárás azért is fontos, mert a háború óta ez az első régészeti munka azon a területen, ahol egykor a ŻOB főhadiszállása volt".

A munkálatok a tervek szerint június végéig tartottak volna, de az ásatást július végéig meghosszabbították, és újabb önkénteseket várnak a munkára, amire a b.jozefow-czerwinska@vistula.edu.pl e-mail címen lehet jelentkezni. 

(A JHE cikkét Kácsor Zsolt fordította.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Átadták az idei Raoul Wallenberg-díjakat
Pályázatok
Pályázati felhívás folyadékhűtő beépítésre