Izrael: Laboratóriumban növesztett, szuperolcsó csirkemellet dobtak piacra

2021. December 24. / 11:17


Izrael: Laboratóriumban növesztett, szuperolcsó csirkemellet dobtak piacra

A Future Meat izraeli startup cégnek sikerült 1,70 dollárra csökkenteni mellenként a laboratóriumban tenyésztett húsok árát.  A vállalat szerint az eljárásuk az ipari szabványoknál tízszer nagyobb hozamot eredményez, miközben 96 százalékkal kevesebb édesvizet igényel – írja a Liner.hu.


A Future Meat egyike azoknak a tenyésztett húst előállító vállalatoknak, amelyek azon dolgoznak, hogy elérjék a hagyományos hústermékekkel való költségparitást: az Impossible Foods, az Eat Just és a szintén izraeli Aleph Farms is jelentős előrelépéseket tett az elmúlt néhány évben.

Módszerük lényege, hogy az élő állatokból kinyert sejtekből eltávolítják a salakanyagokat, miközben tápanyagokkal táplálják a sejteket, hogy szövetekké, majd ehető húsdarabokká fejlődjenek. 

A Future Meat júniusban nyitotta meg a világ első laborhús-üzemét az izraeli Rehovot városában, ahol 3,90 dollárért tudták előállítani a készítményeket, de a vállalat szerint ezt az árat mára 1,70 dollárra csökkentették. Azt állítják, hogy ez az eljárás az ipari szabványoknál tízszer nagyobb hozamot eredményez, miközben 80 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátással jár, ezenfelül 99 százalékkal kevesebb földterületet és 96 százalékkal kevesebb édesvizet igényel, mint a hagyományos hústermelés.

A Liner.hu teljes cikke ITT olvasható.

(A technológia vallási kérdéseiről már megkérdeztük dr. Frölich Róbert országos főrabbit, de a témáról újabb írásokkal is készülünk honlapunk olvasói számára.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Konrád, ezúttal szavak nélkül
2023. Április 10. / 19:22

Konrád, ezúttal szavak nélkül

Hírek, lapszemle
„A Stark" – Emlékkötet Stark András tiszteletére