Az országos főrabbi a „laborhúsról”: Egyelőre túl sok a bizonytalanság

2021. December 17. / 11:53


Az országos főrabbi a „laborhúsról”: Egyelőre túl sok a bizonytalanság

Szerző: Kácsor Zsolt

Felröppent a hír, hogy egy MeaTech 3D nevű izraeli start-up cég laboratóriumban előállított zsír- és izomsejtekből állított elő egy tíz dekás steaket. Azt ígértük, hogy megkérdezünk egy rabbit a „bioprintelt" hús kóserságára vonatkozóan arról, hogy egy ilyen terméket fogyaszthatnak-e zsidók. Kérdésünkre dr. Frölich Róbert országos főrabbi válaszolt.


Mint ma beszámoltunk róla: az izraeli MeaTech 3D azt állítja, hogy sikeresen „bioprinteltek" egy tíz dekás steaket, amely kizárólag laboratóriumban előállított zsír- és izomsejtekből áll. 

frölich_robert.jpgDr. Frölich Róbert országos főrabbi (Fotó: Mazsihisz/ P. T.)

Kérdésünkre, miszerint egy ilyen produktumot fogyaszthatnak-e majd vallásos zsidók, dr. Frölich Róbert azt válaszolta: „nem tudok állást foglalni a tárgyban, mivel alapvető információim hiányoznak, úgymint: hogy zajlik egy bioprintelés? Tartalmaz-e akár egyetlen állati sejtet, és ha igen, akkor egyetlen sejt minősül-e húsnak? Hogyan állították elő a laboratóriumban?”.

Az országos főrabbi hozzátette: „amennyiben van a fentiekre válasz, akkor én is tudok majd felelni. Mindenesetre a téma újszerűsége és komplexitása megmutatja, hogy mennyire sokrétű egy-egy halachikus probléma”.

(Címlapkép: MeaTech 3D/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek