Címkék

Klezmer

Kultúra / 2022. December 27. / 14:45

Több mint klezmer 25 éve – Az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz a Sabbathsong újévi koncertje

A megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő Sabbathsong Klezmer Band újévi koncertet ad 2023 január 5-én, csütörtök este hét órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A zenekarral mások mellett fellép Hegedűs D. Géza színművész, Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője, és a Kinneret Kamarakórus. Több mint klezmer – Ne hagyja ki idén sem!

Kultúra / 2022. Augusztus 15. / 21:39

Háromnapnyi élő klezmer – Cfát Klezmer Fesztivál

Van otthon a gépemen ötven órányi klezmer zene, de… most egy vallomás jön: nagyon ritkán hallgatom. Mert ez csak élőben jó! Na de úgy nagyon jó! Cfáton három napon át kivilágos-kivirradtig szólt a freylekh, a sirba, a hora, a doina, a bulgar – utcán, téren. Silló Sándor beszámolója.

Kultúra / 2022. Július 10. / 11:35

Kellemes nyáresti klezmer a Sabbathsonggal és hírneves művészvendégeivel

A 11 zenészből álló Sabbathsong Klezmer Band újra szabadtéri koncertet ad a budapesti Vajdahunyad váránál. Az együttessel színpadra lép Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője, Lisztes Jenő világhírű cimbalomművész, Kasai Jnofinn amerikai zongorista és énekes, valamint a Kinneret kamarakórus. A rendezvény július 14-én, azaz jövő héten csütörtökön este 8 órakor kezdődik. Figyelem: több mint klezmer!

Hírek, lapszemle / 2022. Május 10. / 12:56

Határon túl: klezmer dallamoktól lesz hangos Szatmárnémeti

A klezmer napon, május 14-én elsőként az 1990-ben alapított Budapest Klezmer Band szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel. Előadásukban virtuóz módon ötvözik a Kárpát-medence különféle zenei irányzatait. A sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek cigányzenei és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek.

Kultúra / 2022. Február 22. / 12:58

Klezmervarázs – Jávori Ferenc Fegya és Gazda Bence a Yiddish Week zárónapján

Mi is lehetne méltóbb lezárása a jiddis kulturális napoknak, mint a Budapest Klezmer Band művészeinek igazán pörgős koncertje? Akik mindezt elhozzák nekünk, nem mások, mint a Budapest Klezmer Band művészei: Jávor Ferenc, Fegya és Gazda Bence, akik most ketten együtt elsöprő erővel az Eötvös10 színpadára lépnek, 2022. február 27-én, vasárnap este 7 órakor.

Élet + forma / 2022. Február 10. / 13:20

Ma 76 éves Jávori Ferenc Fegya, aki visszahozta nekünk a klezmert

Kilenc hónapra azután született, hogy a szülei Auschwitzból és a munkaszolgálatból visszatértek, egy cigányzenésztől tanult először a klezmerről, aztán az Operettszínház zenekari árkából kiemelkedve hozta újra divatba otthon a zsidó népzenét. Boldog születésnapot kívánunk, találkozunk az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon!