Ma 76 éves Jávori Ferenc Fegya, aki visszahozta nekünk a klezmert

2022. Február 10. / 13:20


Ma 76 éves Jávori Ferenc Fegya, aki visszahozta nekünk a klezmert

Kilenc hónapra azután született, hogy a szülei Auschwitzból és a munkaszolgálatból visszatértek, egy cigányzenésztől tanult először a klezmerről, aztán az Operettszínház zenekari árkából kiemelkedve hozta újra divatba otthon a zsidó népzenét. Boldog születésnapot kívánunk, találkozunk az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon! 

Amikor azt mondjuk, hogy talán nem érdemes gyermeket nemzeni és szülni erre a rémséges és ijesztő világra, olyankor érdemes – sok-sok tízezer túlélő mellett – Jávori Fegya szüleire gondolnunk, akiknek a fia a háború vége után kerek kilenc hónappal, 1946 február 10-én született a sokat látott Munkácson, amely még ekkor is soknemzetiségű város volt. Születésekor az ablakuk alatt játszott Galambosi Gyula cigányzenész, az első dolog, amit meghallott a világból, a zene volt.

Őhozzá ment el gyerekként Fegya, mert úgy érezte, hogy egyes dallamok nagyon erősen megindítják, ezekről szeretett volna többet megtudni. Galambosi Gyula, a munkácsi cigányzenész ismertette meg a zsidó népzenével, a klezmerrel, amely olyan jól harmonizál a régió más dallamaival, ha megszólal, szól benne egy rég eltemetett sokkultúrájúság, sokszínűség is, egy elsüllyedt, elpusztított Közép-Európa emléke: ennek a kései követe és tanúja Jávori Fegya.

A Szovjetunióból, ahol igazán nem volt jó zsidónak lenni, Fegya akkori zenekarát cionista vádakkal betiltották, a ’70-es években jön át Magyarországra: a testvére ide jön férjhez és így együtt van a család. Beszélni ugyan nem tud magyarul, de zenélni minden nyelven tud. Az Operettszínházba kerül hegedűsként, dolgozik Feleki Kamill és Németh Marika keze alá, végül azonban, mivel a klezmer nem hagyja nyugodni és a rendszerváltás amúgy is megnyitja az utat az elfeledett hagyományok visszatérése előtt, belevág némi további tanulás után a Budapest Klezmer Bandbe 44 évesen, 1990-ben. A klezmer itthon a visszanyert szabadság és a visszanyert zsidó öntudat zenéje lesz – hála többek között, talán a leginkább, neki. A rendszerváltás és a szabadság mámora rég elmúlt már, de Fegya továbbra is ezreket vonz bárhol, ahol megjelenik. És most már nem csak zenél, de beszélget is a barátaival.

A magyar klezmer mesterének művészetét a Kodály Zoltán-díj (2000), Artisjus-díj (2001), Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2003), eMeRTon-díj (2004), Magyar Zsidó Kultúráért díj (2006), érdemes művész cím (2009), Pro Urbe Budapest (2013) kitüntetésekkel ismerték el. 2014-ben Kossuth-díjat kapott a magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítéséért, valamint kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként. 2015-ben együttese, a Budapest Klezmer Band Prima Primissima közönségdíjat kapott. 2020-ban a XIII. kerület díszpolgárává választották. 

A klezmert, a kelet-közép európai zsidó életöröm zenéjét, ő támasztotta fel örök életre ott, ahol született. Isten éltesse a 76 éves Jávori Ferencet még legalább 44 évig, bis 120.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Izrael budapesti nagykövete a Mazsihisz elnökénél
Mazsihisz hírek
A Mazsihisz székházában a HIPA delegációja