Háromnapnyi élő klezmer – Cfát Klezmer Fesztivál

2022. Augusztus 15. / 21:39


Háromnapnyi élő klezmer – Cfát Klezmer Fesztivál

Van otthon a gépemen ötven órányi klezmer zene, de… most egy vallomás jön: nagyon ritkán hallgatom. Mert ez csak élőben jó! Na de úgy nagyon jó! Cfáton három napon át kivilágos-kivirradtig szólt a freylekh, a sirba, a hora, a doina, a bulgar – utcán, téren. Silló Sándor beszámolója.

A Cfáti Klezmer Fesztivál fogalom.

Jártam már itt, a korona előtt, utcabulit nyomtam, esténként, klezmer DJ-t. Belekóstoltam a hangulatba. Bevallom, amíg nem voltam a Cfáti Klezmer Fesztiválon azt hittem a műfajról, hogy ez valami speciális askenázi lakodalmas zene, valahonnan a sramli és balkáni zene szomszédságából. Nem gondoltam, hogy ez élőben engem is elragad. Örömzene. 

Adott egy tündéri kisváros Galilea legmagasabb pontján: Cfát

Az izraeli négy szent város egyike, művésznegyede és a történelmi zsidónegyede szinte összeér. Ezen a szimbolikus találkahelyen, a girbe-gurba utcácskákon tízezer vendég hömpölygött a klezmerzene kedvéért. Fenét, a muzsika csak ürügy volt kint lenni végre az utcán. A nyári meleget estére a Golánról érkező hűvös szellő váltotta fel.

Az utcákon hömpölygő tömeg swarmát, vattacukrot, jégkrémet majszolt. A bazárokban beszerezte a szokásos vásárfiát és néha betévedt az öt helyszín valamelyike elé rögtönzött nézőtérre egy kis klezmerre. 

A színpadokon több tucat fellépő muzsikált, három napon keresztül. Az utcákon, terek, udvarok szögleteiben, pedig kisebb nagyobb utcazenész csapatok hangszertokjaiban gyűlt a bedobált sékel.

Képtelenség volt mindenhova odaérni ahová szerettem volna

A városka szintkülönbségei miatt minden új színpad meglátogatása több emeletnyi lépcsőzést jelentett. Ezt éjfél felé már inkább elpasszoltuk, és lehorgonyoztunk mondjuk a HaBalkania zenekar koncertjénél.

Azért két régi kedvenc zenekart kiemelnék a Cfáti Klezmer Fesztivál programjából. Két olyan zenekart, akik a műfaj határait feszegetik. Izrael Klezmer Orchestra. Nehéz dolgom lenne, ha tovább kérdeznétek: és milyen klezmer?

A kelet európai “eredeti”, a modern 21. századi, összeforralva a teljes diaszpóra hangjaival, a helyi dallamokkal. Örökzöldnek tűnő saját dalok és vadi újnak tűnő régi klezmer slágerek.

Van Izraelben egy nagyon különleges zeneiskola, a Zene és Csend

A korona előtt rendszeresek voltak a vizsgakoncertjeik. Nem hangszercsoportok szerinti, hanem tematikus zenekarok váltották egymást egész este. A szaxofonos Eyal Talmudi tanár úr a klezmer-balkán műhelyével mutatkozott be. Ott hallottam először ezeket a muzsikusokat, akik most Pulkes néven a világhírre törnek. Ők a mi különleges izraeli-földközi “balkánunk” követei Kanadától Dubaiig. Táncolható - Mit táncolható? Ugrálható! – groovok, igazi jó agy elhajítós party zene. Vendégként velük játszott egy, a szívünknek különösen kedves muzsikus: Barcza Gergely, a Besh o droM zenekarból, akinél komolyabb “Balkán szakértő” nincs Izraelben.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek