Háromnapnyi élő klezmer – Cfát Klezmer Fesztivál

2022. Augusztus 15. / 21:39


Háromnapnyi élő klezmer – Cfát Klezmer Fesztivál

Van otthon a gépemen ötven órányi klezmer zene, de… most egy vallomás jön: nagyon ritkán hallgatom. Mert ez csak élőben jó! Na de úgy nagyon jó! Cfáton három napon át kivilágos-kivirradtig szólt a freylekh, a sirba, a hora, a doina, a bulgar – utcán, téren. Silló Sándor beszámolója.

A Cfáti Klezmer Fesztivál fogalom.

Jártam már itt, a korona előtt, utcabulit nyomtam, esténként, klezmer DJ-t. Belekóstoltam a hangulatba. Bevallom, amíg nem voltam a Cfáti Klezmer Fesztiválon azt hittem a műfajról, hogy ez valami speciális askenázi lakodalmas zene, valahonnan a sramli és balkáni zene szomszédságából. Nem gondoltam, hogy ez élőben engem is elragad. Örömzene. 

Adott egy tündéri kisváros Galilea legmagasabb pontján: Cfát

Az izraeli négy szent város egyike, művésznegyede és a történelmi zsidónegyede szinte összeér. Ezen a szimbolikus találkahelyen, a girbe-gurba utcácskákon tízezer vendég hömpölygött a klezmerzene kedvéért. Fenét, a muzsika csak ürügy volt kint lenni végre az utcán. A nyári meleget estére a Golánról érkező hűvös szellő váltotta fel.

Az utcákon hömpölygő tömeg swarmát, vattacukrot, jégkrémet majszolt. A bazárokban beszerezte a szokásos vásárfiát és néha betévedt az öt helyszín valamelyike elé rögtönzött nézőtérre egy kis klezmerre. 

A színpadokon több tucat fellépő muzsikált, három napon keresztül. Az utcákon, terek, udvarok szögleteiben, pedig kisebb nagyobb utcazenész csapatok hangszertokjaiban gyűlt a bedobált sékel.

Képtelenség volt mindenhova odaérni ahová szerettem volna

A városka szintkülönbségei miatt minden új színpad meglátogatása több emeletnyi lépcsőzést jelentett. Ezt éjfél felé már inkább elpasszoltuk, és lehorgonyoztunk mondjuk a HaBalkania zenekar koncertjénél.

Azért két régi kedvenc zenekart kiemelnék a Cfáti Klezmer Fesztivál programjából. Két olyan zenekart, akik a műfaj határait feszegetik. Izrael Klezmer Orchestra. Nehéz dolgom lenne, ha tovább kérdeznétek: és milyen klezmer?

A kelet európai “eredeti”, a modern 21. századi, összeforralva a teljes diaszpóra hangjaival, a helyi dallamokkal. Örökzöldnek tűnő saját dalok és vadi újnak tűnő régi klezmer slágerek.

Van Izraelben egy nagyon különleges zeneiskola, a Zene és Csend

A korona előtt rendszeresek voltak a vizsgakoncertjeik. Nem hangszercsoportok szerinti, hanem tematikus zenekarok váltották egymást egész este. A szaxofonos Eyal Talmudi tanár úr a klezmer-balkán műhelyével mutatkozott be. Ott hallottam először ezeket a muzsikusokat, akik most Pulkes néven a világhírre törnek. Ők a mi különleges izraeli-földközi “balkánunk” követei Kanadától Dubaiig. Táncolható - Mit táncolható? Ugrálható! – groovok, igazi jó agy elhajítós party zene. Vendégként velük játszott egy, a szívünknek különösen kedves muzsikus: Barcza Gergely, a Besh o droM zenekarból, akinél komolyabb “Balkán szakértő” nincs Izraelben.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi Mózesről
2024. Március 17. / 08:26

Jonathan Sacks rabbi Mózesről