Hanuka Szombathelyen: mindannyiunkban ott rejlik a csodák lehetősége, a fény ereje

2023. December 15. / 12:23


Hanuka Szombathelyen: mindannyiunkban ott rejlik a csodák lehetősége, a fény ereje

A nyolc napig világító mécses csodáját megünnepelte a Szombathelyi Zsidó Hitközség is a Batthyány téren.

A csütörtöki közös gyertyagyújtáson dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke mondott beszédet. Kiemelte, „Ez az ünnep arra emlékeztet minket, hogy a bennünk lobogó láng révén mi magunk is hozzájárulhatunk a világban tündöklő fényhez. Az élet minden területén és mindannyiunkban ott rejlik a csodák lehetősége, a fény ereje. Hanuka ünnepe a nyolc napig világító mécses csodája, ezért a fény ünnepének szokás nevezni, és ilyenkor emlékezik a közösség az ókori zsidó szabadságharcosok győzelmére is.”

hanuka-szombathyle-1.jpg

"Őseink győztek az ellenség fölött, majd a meggyalázott szentélyt újra felavatták, így a templom ismét elláthatta szakrális funkcióját. A zsidó hagyomány arra ösztönöz bennünket, hogy a jövőbe vetett álmaink irányítsák tetteinket – fogalmazott ünnepi beszédébe a Mazsihisz elnöke.

Fotók: Dr. Nemény András Facebook-oldalaFotók: Dr. Nemény András Facebook-oldala

Az ünnepi szertartást vezette Darvas István főrabbi, az eseményen jelen volt dr. Nemény András polgármester is. A Szombathelyi Zsidó Hitközség elnökével, Sugár Judittal közösen gyújtották meg a hanukai lángokat a szombathelyi Batthyány téren. Később hagyományosan forralt bor és fánk várta a résztvevőket a hitközség székházában.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Hatalmas sikert arattak a PészáhFeszt programjai
Tudomány
Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?
2024. Április 19. / 15:52

Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?