Hamarosan a könyvesboltokban az Egy izraeli páncélostiszt élete

2022. Március 30. / 11:39


Hamarosan a könyvesboltokban az Egy izraeli páncélostiszt élete

Már előrendelhető Tuvja Raviv: Egy izraeli páncélostiszt élete – Bajmoktól Szarajevóig című kötete. A szerző Révész Tamásként született 1934-ben az akkor Jugoszláviához tartozó, ma szerbiai Bajmok községben, és 1952-től, azaz 18 éves korától szolgált harckocsizóként az izraeli fegyveres erőknél. A Peko Kiadó Hadiakadémia sorozatában hamarosan megjelenő kötet a katonai pályafutásának összefoglalója. A kiadványt Szilágyi Erzsébet, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) hébernyelv-tanára fordította.

Ez a különleges könyv egy páratlan életút összegzése, amely a vajdasági Bajmoktól vezetett az 1973-as háborúban kulcsszerepet játszott izraeli 600. páncélosdandár parancsnokságáig. A Révész Tamásként született Tuvja Raviv 18 évesen, 1952-ben a harckocsizókhoz bevonulva kezdte meg sok évtizedes katonai pályáját az izraeli fegyveres erőknél. 

tuvja_raviv_borito_06_valid_220317.jpg

Részt vett négy nagy, sorsfordító háborúban, amelyek egyes epizódjai nagy hangsúly kapnak a könyvben: így az 1956-os, amikor harckocsija telitalálatot kap; majd az 1967-es háború; később az 1967-1970-es „felőrlő" háború, amelyben már dandárparancsok-helyettesként vett részt. Katonai karrierjének (és egyben e könyvnek is drámai csúcspontját) a negyedik háború, az 1973-as jelenti, amelyben a 600. páncélosdandár parancsnokaként M60-as tankok élén harcolt a Sínai-félszigeten egy nagyon fontos terepszakaszon. Minden szépítés nélkül, forrásértékűen és részletesen számol be ezekről a kritikus napokról, amikor Izrael léte forgott kockán. A hadosztályparancsnoka nem más volt, mint Ariel Saron későbbi miniszterelnök.

Nagy erénye a könyvnek, hogy egy különlegesen energikus, a katonai hierarchia szinte minden szintjét megjárt ember személyes tapasztalatain át pillanthatunk be a teljesen egyedi izraeli katonai kultúrába, a fegyveres erők és a társadalom különleges viszonyába, érthetünk meg valamit a döntéshozatali mechanizmusokból, a személyiség szerepéből, és persze ott lehetünk a szerzővel egyes kritikus hadmozdulatoknál is. És mindeközben megismerhetjük azt a mifelénk ma már szokatlannak ható lelkesedést, azonosulást, patriotizmust, amely felépítette és megvédte új hazáját.

A hadseregtől leszerelve a szerző életében újabb drámai csomópontok következtek: így a boszniai háború idején sokszor életveszélyben mentette a helyi zsidóságot az 1990-es évek első felében. Az életútja körbeért: így lett megmentettből megmentő. Könyve nem csupán a közelmúlt hadtörténete szempontjából izgalmas olvasmány, élettörténete az emberi élni akarás és életszeretet inspiráló és lenyűgöző példája is.

(Címlapkép: egy M60-as tank. IIyen típusú harckocsikat használtak a jom kippuri háborúban is.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek