Sovány tehenek, átmeneti csodák: József és a Hanuka – Jó szombatot!

2021. December 03. / 11:51


Sovány tehenek, átmeneti csodák: József és a Hanuka – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma 15 óra 36 perckor köszönt be, a királynő holnap 16 óra 45 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából a Mikéc (Mózes 1.41:1–44:17.) hetiszakaszt olvassuk Mózes első könyvéből. Minden kedves olvasónknak békés szombatot kívánunk!

A József-történet és a Hanuka közös felismerése, hogy mennyire hatalmas a vígasz ereje a mindig bizonytalan és ijesztő világban.

A mindig, így idén is, Hanuka idejére eső hetiszakasz elején József végleg elfeledve ül a börtönben, ahová Potifárék juttatták, immár több mint két éve. Ha néha eszébe jutnak gyerekkorának álmai a rá váró dicsőségről és fényről, alighanem nevetségesnek találja őket.

Amikor egy reggel tudatják vele, hogy a fáraó elé kell mennie, a világ legmélyéről a világ tetejére hirtelen, megérti visszamenőleg, hogy mindvégig ide tartott hullámvasútszerű élettörténetében, amely sötét gödrökön és börtöncellákon vezetett át oda, ahová most érkezik. A hatalomba és a magányba, ahol héber ifjúból az egyiptomi udvari elit tagjává válik, aki soha nem dolgozza fel sem ifjúkora traumáit, sem ezt a teljes identitásváltást. Gyerekei neve is erről a hasadtlelkűségről tanúskodik: az elsőt Menásének nevezi, mert „Isten elfeledtette velem apám házának minden nehézségét” és a másodikat Efrájimnak, mert „termékennyé tett Isten nyomorúságom földjén”.

Ahogy József élettörténetében, úgy a fáraó álmában is kibogozhatatlanul keveredik a jó a rosszal, a sovány tehenek felzabálják a kövéreket és a sovány kalászok a kövér kalászokat. Egyiptomban a világbeli jóért és rosszért két külön istenség felelt, a fáraó mágusai és bölcsei ezért sem érthették meg, mit jelenthet, amikor együtt, egyszerre vannak jelen. József – és a judaizmus – érettebb már ennél: amikor vitték fel a palotába, akkor értette meg a saját élettörténetét, mint rossz és jó kibogozhatatlan egybeszövődését és így és ezért értette meg a fáraó álmát és a körülötte lévő világot általában Pini Dunner amerikai rabbi szerint. Hogy a szenvedés és a fájdalom elkerülhetetlen, de megérthető és végül feldolgozható, hogy a világ sötét és bizonytalan, de időről-időre, közös erőfeszítéssel, valamennyire bevilágítható.

A Hanuka csodája aprócska kis csoda volt. Nem zúdult le tűz az égből az újjászentelés idején az oltárra, mint, a héber Biblia beszámolója szerint, Mózes és az első Templomot felépítő Salamon idejében. Csak a kis fények pislákoltak-égtek hosszan. Messze volt még a makkabeusok háborújának vége, a végső győzelem is. Átmeneti és apró csoda volt ez, mint a legtöbb csoda a legtöbbünk életében. Átmeneti, apró, de szívós, kitartó csoda

„Fontos, hogy jól megbecsüljük a mindennek ellenére is kitartó fényeket egy tökéletlen világban. Ezek megléte jó ok az ünneplésre” – írja Dunner rabbi a József-történet és a Hanuka közötti kapcsolatot értelmező tanítása végén.

Jó szombatot és további szép Hanuka ünnepet kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek