Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 50 dkg cukor
  • 4-5 evőkanál tejföl
  • 30 dkg vaj
  • 50 dkg héjas mogyoró
  • 30 dkg tortabevonó csokoládé
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • csipetnyi só

Elkészítés

  1. Ez a sütemény nem kezdő háziasszonyoknak való, és nem készül el gyorsan, viszont kivételesen finom.
  2. A lisztet a tojásokkal, 25 dkg cukorral, a vajjal, sóval gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Letakarva, hűvös helyen legalább fél órán át pihentetjük.
  3. A mogyorót szárazon megpirítjuk, héját ledörzsöljük. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és 6-7 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral borított tepsire fektetjük és előmelegített sütőben 190 fokon 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
  4. A mogyorót elosztjuk a kihűlt sütemények tetején. A maradék cukrot vízzel kiöblített edényben karamellizáljuk. Hozzáadunk fél dl vizet és szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen a mogyorókra csorgatjuk.
  5. Ha megdermedt, elkészítjük a csokoládémázat. Ehhez az apróra tördelt tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk. A mogyorós korongokat két villa segítségével megmártjuk a csokoládéban, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.