ZSIFI10: Jubilál a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

2021. November 04. / 13:06


ZSIFI10: Jubilál a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Az eddigieknél is izgalmasabb és nem utolsósorban hosszabb rendezvénysorozattal ünneplik meg, hogy idén 10 éves Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZSIFI) – adta hírül a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS) közleménye. A rendezvény szervezője a JCC Budapest – Bálint Ház a Gólem Színházzal partnerségben. A fesztivál fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester.


A ZSIFI10. A RENDEZŐI VÁLTOZAT című jubileumi fesztivál célja minél sokrétűbb képet adni a zsidóság rendkívül színes világáról, zsidókról és nem zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk. Az eseményt az idén „hibrid" módon ltartják: az első héten két budapesti moziban, a második héten pedig online, távmoziban lehet a filmeket megnézni. Érdekességképpen az országos mozibemutató előtt itt lesz látható Mundruczó Kornél és Wéber Kata Cannes-ban debütált legújabb filmje, az Evolúció is.

evo.jpg

Kenesei Marcell, a fesztivál igazgatója elmondása szerint „tíz év alatt a ZSIFI egyfajta kulturális unikumává fejlődött. Ez annak is köszönhető, hogy a filmválogató csapat nagy figyelmet fordít arra, hogy sokféle nemzeti háttérből érkező filmet mutasson be a világ minden tájáról."

A rendezvény szervezője a JCC Budapest – Bálint Ház  a Gólem Színházzal partnerségben. A rendezvény fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester.

Stratégiai partnerek és támogatók az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a MAZS Alapítvány, a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, valamint Izrael Állam Nagykövetsége. 

További partnereik az Izraeli Kulturális Intézet, a Francia Intézet, a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és az Olasz Intézet.

MTI/OS

A fesztivál kurátorai:
Fritz Zsuzsa, JCC Budapest – Bálint Ház, a Forrás Zsidó Tudástár vezetője
Lányi Eszter kulturális szakember
Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője
Fodor Anna, a Cirko Film – Másképp Alapítvány filmbeszerzője, filmes szakember
Nir Ferber izraeli filmes szakember
Petrányi Viktória filmes szakember
Köves Gábor filmkritikus
Projektvezető: Lantai Dávid, a JCC Budapest – Bálint Ház, a Hálózati Központ vezetője

Az idei ZSIFI honlapja IDE KATTINTVA érhető el. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Kézzel készített sakk-készletet találtak Auschwitzban
Zsidó világ
Indul Binjomin rabbi Talmud Tóra Akadémiája