Dr. Grósz Andor: Hitünk és kultúránk lesz az, ami megtart bennünket a jövőben is

2024. Augusztus 29. / 16:45


Dr. Grósz Andor: Hitünk és kultúránk lesz az, ami megtart bennünket a jövőben is

Számunkra, zsidók számára a kultúra kiemelten fontos, hiszen hitünk mellett több évezredes kultúránk volt az, ami megtartott bennünket zsidóságunkban. Hitünk és kultúránk lesz az, ami megtart bennünket a jövőben is – fogalmazott Prof. dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a 20. Halasi Zsidó Fesztivál szervezőinek és közönségének küldött üzenetében, melyet Fésüsné Bakos Ágnes, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség alelnöke olvasott fel a nagy számú közönsége előtt.  

"Szeretettel köszöntöm az egybegyűlteket, a XX. Kiskunhalasi Zsidó Fesztivál résztvevőit, előadóit, a hallgatóságot és külön köszönettel a rendezvény szervezőit. Legnagyobb sajnálatomra nem tudok személyesen részt venni a tartalmas programban, de engedjék meg, hogy a távolból megosszam Önökkel néhány gondolatom.

A latin gyökerű „fesztivál” szavunk ünnepséget jelent, de az ünnep mellett már a középkor óta egyaránt szól a közösségi összetartozás fontosságáról. Megerősíti a kapcsolatokat a közösség tagjai között és megnyitja a megismerés lehetőségét minden érdeklődő számára.

Sokféle fesztivál létezik, zenei, művészeti, gasztronómiai. A Kiskunhalasi egy kulturális fesztivál, programjában helyet ad irodalomnak, zenének, esztétikának, történelemnek, létünk lényegére vonatkozó filozófiai párbeszédnek egyaránt.

Számunkra, zsidók számára a kultúra kiemelten fontos, hiszen hitünk mellett több évezredes kultúránk volt az, ami megtartott bennünket zsidóságunkban. Hitünk és kultúránk lesz az, ami megtart bennünket a jövőben is.

Ugyanakkor, és ezt a Fesztivál programja is tanúsítja, ez nem egy elszigetelt kultúra. Számtalan kötelékkel kapcsolódik a környező népek kultúrájához, szervesen be van ágyazva a magyar kultúrába és a rengeteg kölcsönhatás következtében a laikus számára kibogozhatatlanul eggyé vált azzal. Az avatatlanok ismételten rácsodálkoznak, amikor számukra meglepetésszerűen egy alkotóról vagy műről kiderül, hogy zsidó gyökerekkel rendelkezik.

Ez az évszázados egybefonódás a történelem folyamán azonban nem akadályozott meg egyéneket és ordas eszméket valló csoportokat, hogy megpróbálják kitörölni a zsidó alkotásokat az egyetemes kultúrából. Nem szabad erről megfeledkeznünk most sem, sőt különösen most nem, amikor világszerte tapasztalhatjuk az antiszemitizmus erősödését. Ez ellen kell fellépni minden jóérzésű embernek, gazdagítani a zsidó-keresztény párbeszédet, minél szélesebb körben megismertetni a zsidó kultúra értékeit.

Ebből a szempontból is jelentős rendezvény a kiskunhalasi XX. Zsidó Fesztivál a maga gondosan összeállított, hangsúlyosan tartalmas programjával. A Fesztiválon túl is, Kiskunhalas egyike azoknak az élő és aktív zsidó közösségeinknek, amely mintaszerű szorgalommal, találékonysággal építkezni is tud. Sok példa van erre, többek között a gyerektábor, amely már hosszú évek ót tartalmas időtöltést biztosít a résztvevők számára. A halasi közösség a közép-magyarországi területi csoport oszlopos tagja. Remélem, példája elterjed szerte az az országban.

Hálával tartozunk Raáb Andrásnak, aki 25. éven át állt kiskunhalasi közösségünk élén és aki többekkel közösen kezdeményezte a Fesztivál programsorozatát. És köszönettel tartozunk mindazoknak, akik Raáb elnök úr tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála után folytatták a közösen elkezdett munkát, különösen Ritter Nándor Sándornénak, a közösség elnökének."

Prof. dr. Grósz Andor
Mazsihisz-elnök

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közösségi szolgálat
Adatok, tanulságok az „Együtt-egymásért” programról