Ezt ki ne hagyják: Shimmel Zohar rendkívüli fotói a Mai Manóban

2024. Január 29. / 17:17


Ezt ki ne hagyják: Shimmel Zohar rendkívüli fotói a Mai Manóban

Egy misztikus XIX. századi amerikai zsidó fotográfus, Shimmel Zohar munkáiból nyílt kiállítás a Mai Manó Házban. A múlt megjövendölése című tárlat rendkívül különleges látnivalókat kínál, hiszen a saját korát jóval megelőző Shimmel Zohar beállított képei egyszerre megdöbbentők és szellemesek – arról nem is beszélve, hogy technikai értelemben tökéletes alkotások. Ezt a kiállítást ki ne hagyják, mert egy kivételes elme kivételes produktumainak lesznek szemtanúi!

Shimmel Zohar zsidó származású bevándorló volt az Egyesült Államokban, és ez számos fotográfiáján meg is látszik, hiszen gyakran fényképezett zsidó modelleket. Ami a New York-i fotográfus műveiben megdöbbentő, az a rendkívül szabad, fantáziadús, társadalmi konvenciókra fittyet hányó ábrázolás, a beállított képei ettől olyanok, mintha a XX. század második felében vagy napjainkban készültek volna, leszámítva persze azt, hogy ezek a képek fekete-fehérek, jobban mondva – a XIX. századnak megfelelően – barnás árnyalásúak (ezt ma szépiaeffektnek hívják).

Nem véletlen, hogy az ugyancsak amerikai Stephen Berkman – akinek a XIX. század fotográfiája a szakterülete – húsz évet szánt rá az életéből, hogy Shimmel Zohar hagyatékát feldolgozza, s amit lehetett belőle, a nyilvánosság elé tárja. Az első tárlatot San Francisco Kortárs Zsidó Múzeumában rendezték, azóta az anyag diadalutat jár a világban.

A Mai Manó Ház kiállítását – amelynek kurátora Váradi András – érdemes megnézni, hiszen egészen meghökkentő témák, alakok és szituációk jelennek meg a képeken. Igaz, Zohar olykor megelégedett egy-egy oda nem illő elemmel is: erre példa egy klasszikus XIX. századi stílusó portré egy férfiről, aki egy meghámozott banán héját tartja a kezében. Egy nőről pedig olyan képet készített, amelyen a fotó modellje a bokáig érő ruháján tucatnyi képet és képkeretet visel, mindeközben pedig görkorcsolyán áll... Igen szellemes az a képe is, amit föntebb láthatnak, ennek az a címe, hogy ,,Sziámi ikrek" – igaz, az ikerpár a valóságban nem nőtt össze, csak a bajszukat sodorták egybe, alighanem Zohar ötletére...

20240125_175848.jpg

Vagy igen találó egy sebész portréja: a képen a doktor egy sebészeti fűrészt tart a kezében, és a fotó küölönlegessége az, hogy a fűrész pengéjére egy színes tájkép van festve. A kellék egyébként fennmaradt a fotográfus hagyatékában, így a festett fűrészt a Mai Manó Ház tárlatán meg is tekinthetjük, ami csodálatos élmény: olyan, mintha visszautaztunk volna az időben, hiszen ott van az orrunk előtt egy olyan tárgy, amiről a XIX. század közepén készült fotó.

20240125_175854.jpg

(A tárlat megtekinthető március 18-ig, keddtől vasárnapig 12 és 19 óra között. Hétfőn és ünnepnapokon zárva.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek