A titkos túlélő – exkluzív filmvetítés és beszélgetés az Uráni Nemzeti Filmszínházban

2020. Január 20. / 19:38


A titkos túlélő – exkluzív filmvetítés és beszélgetés az Uráni Nemzeti Filmszínházban

A magyar származású Veronica Phillips története – vetítés egyetlen alkalommal január 28-án (kedd) este 7 órától az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítésen vendégünk lesz Johnathan Andrews, a film rendezője.

A film a 92 éves, Johannesburgban élő Veronica Phillips történetét meséli el, akit zsidó származása miatt 1944. december 1-jén deportáltak Budapestről. A ravensbrücki női koncentrációs táborba hurcolták, ahol a gázkamrában is végezhette volna. Veronica azonban azon “szerencsések” közé került, akiket kiválasztottak munkára és átvittek Penigbe, Buchenwald egyik altáborába, ahol embertelen körülmények között kellett sínylődnie.

A Penigben töltött időszak után csoportját halálmenetre indították. A menet során a nácik sokakat meggyilkoltak, másokkal a kimerültség és az éhhalál végzett. Végül Johanngeorgenstadtban felszabadították őket a szövetséges csapatok.

titkostulelo-urania.png

Ezt követően Veronica szörnyű fizikai állapotban visszatért Budapestre, hogy megtalálja édesanyját és fivérét. A világháborút követően mikrobiológiát és genetikát tanult a Brunel Egyetemen, majd Dél-Afrikába költözött, ahol 20 évig a Witwatersrand Egyetem oktatója volt.

A tizenévesként a koncentrációstáborban elszenvedett megpróbáltatások következtében Veronicának nem lehetett gyereke, élete során nyolc vetélésen esett át, egyetlen gyermeke, akit világra hozott, a születést követően mindössze két napig élt.

Mindazt, amit a filmben Veronica a holokausztból való megmeneküléséről elmond, történészek és szakértők egészítik ki, megvilágítván a korszak összefüggéseit, amelyben mindez megtörténhetett.

JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA

FACEBOOK ESEMÉNY 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Radnóti főrabbi: A szabadság útvesztője (videó)
Hírek, lapszemle
Magyar Narancs: „Megrezzen, mint mindenki más"
Élet + forma
A kortárs magyar zsidóság büszkesége: Gábor György 70