10. Hanukatalizátor-díj: A Sanyinéni Krízisvonal nyerte a közösségdíjat

2021. December 09. / 19:50


10. Hanukatalizátor-díj: A Sanyinéni Krízisvonal nyerte a közösségdíjat

Idén is több ezren szavaztak a JCC Budapest – Bálint Ház által rendezett Hanukatalizátor Díjra, melyet a zsidó közösség legaktívabb, leginspirálóbb tagjainak adnak át.

A Sanyinéni Krízisvonal mókás neve először becenév volt, de mivel mindenki csak így hívta őket, rajta maradt a kezdeményezésen. A csoport 12 önkéntese a pandémia alatt 365 munkanapon keresztül tartott fent krízisvonalat közösségünk rászorulóinak, és bárki másnak is. Áldozatos és önzetlen munkájuk egyértelműen összecseng a Bálint Ház értékeivel, így nem csoda, hogy rájuk szavaztak a legtöbben a szervezet dolgozói közül. A díjat a mai napon a Mazsihsz-BZSH Síp utai székházában Rádi Angéla vette át Kenesei Marcelltől.

A Mazsihisz-BZSH krízisvonala a koronavírus-járvány következtében krízishelyzetbe került, vagy életkoruknál fogva fokozott veszélynek kitett hittestvéreink számára a Mazsihisz-BZSH krízismenedzsment csoportja 2020. március 18-án indította el telefonos krízisvonalát. Az áldozatos munkát immár egy éve végzik közösségünk önkéntesei az ugyancsak önkéntesekből álló szakértői csoport támogatásával fogalmazott egy korábbi interjúban Rádi Angéla, az önkéntesek koordinátora, a Mazsihisz Biztonsági Szolgálatának HR-felelőse.

krizisvonal-kép.jpg

Az idei évben a nyílt és az anonim szavazás során is nagyon szoros volt a verseny, ezért a rendezők úgy döntöttek, hogy két közönségdíjat és egy közösségdíjat is kiosztanak. Így az idei Hanukatalizátor Díj közönségdíjasai Megyeri Jonatán vallási tanító és Borgula András színész-rendező, a Gólem Központ megalapítója, a JCC Budapest- Bálint Ház közösségdíját pedig a Sanyinéni Telefonos Krízisvonal önkéntesei kapták.

díj-sanyinéni.jpg

Megyeri Jonatán már lassan három éve bizonyítja, hogy kitűnő tanító, aki nagy követőtáborral rendelkezik. Tanításai során a legmodernebb közösségi platformokat használja a zsidó vallás, hagyomány és történelem átadására, mely a járvány alatt különösen hasznosnak bizonyul.

Borgula András a Gólem Színház megalapítója és művészeti igazgatója, rendezője. A zsidó kultúra vadonatúj központja neki és Marcsa Barbarának köszönheti a létét, a helységet szinte saját kezükkel újították fel, ráadásul az ott működő GóleMenza verhetetlen a babka műfajában és más zsidó ételek népszerűsítésében. Szociális érzékenységét jelzi, hogy rendszeresen főz a nyolcadik kerületi rászorulóknak.

Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház igazgatója személyesen, egyenként adta át a díjakat, és elmondta: „Érezhető volt, hogy idén több olyan jelölt volt, akik a nagyobb közösségért dolgoztak – akár a foglalkozásuk révén, akár önként. Ez talán a mostani, nehezebb időszak következménye – de most is a legnagyobb örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy ennyi remek dolog történik a zsidó közösségben”.

A Hanukatalizátor-díj korábbi nyertesei

2012. Szeszler Anna / Hanoar Hatzioni Hungary
2013. Nagy János Ádám / Kibuci Bucik Tábor
2014. Toronyi Zsuzsanna / Csillagos Házak (OSA Archívum)
2015. Verő Tamás rabbi és Verő-Bán Linda / Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából a Néprajzi Múzeumban
2016. Radnóti Zoltán rabbi / 100 év – 100 tárgy – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítása
2017. Steiner Zsófia / Benjámin Óvoda
2018. Deák Andrea / Adománytaxi
2019. Vadász Magda
2020. Király Kinga / A Haver Alapítvány önkéntes csapata

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek