24.07.22. | 16 Támuz 5784
Gyengénlátó verzió

Zsidó világ / 2024. Április 21. / 12:20

Pészah 2024: ünnepi fogalomtár

Idén április 22-én (hétfőn) este köszönt ránk Pészah ünnepe, amely április 30-án (kedden) este ér véget. Az első széderestét április 22-én este, a másodikat április 23-án este üljük. Írásunkban néhány a pészah ünnepéhez szorosan kapcsolódó fogalmat mutatunk be.

Pészach / 2021. Április 02. / 12:24

Pészachi időpontok hétvégére

Ma még pészach félünnepe van, de hamarosan következik az ünnepi időszakot lezáró két jom tov. Idén a pészach vasárnap este 8 óra 4 perckor ér véget. De vallási előírásaink szerint addig is van tennivaló!

Pészach / 2021. Március 26. / 11:07

Turcsányi Gabriella: Széder oltás előtt – után – közben

Igen, lassan itt a második karantén-széder. Nem gondoltuk volna tavaly, hogy ismét lezárások közepette készülünk rá. Szerencsére van azért egy hatalmas különbség: vannak közöttünk sokan (sőt, mire eljutunk az ünnepig, még többen lesznek remélhetőleg), akik már be vannak oltva. Ezért fel is merül a kérdés azonnal, hogy mi legyen a széder-estékkel? Mert azért a tavalyi zoom-széder elég szürreális volt, be kell látnunk.

Pészach / 2021. Március 26. / 09:11

A szakadt pólós takarítás Isteni parancsa – Jó szombatot, boldog ünnepet

Kedves olvasóink, hittestvéreink, a Szombat szent ünnepe ma 17 óra 46 perckor köszönt be hozzánk és a sábesz kimenetele után rögtön beköszönt pészach, a kivonulás ünnepe. Az ünnep második főnapja hétfőn (március 29.) este 19 óra 55 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. Ezen a héten a Cáv (Mózes 3. 6:1–8:36.) hetiszakaszt olvassuk a Tórából. Mindenkinek jó Szombatot és boldog ünnepet kívánunk!

Pészach / 2021. Március 24. / 13:38

A holnapi teendő: a homec felkutatása és kitakarítása

Erev-Pészach előestéjén, mindjárt a Máriv, az esti ima után van a kovászos keresésének ideje (bedikát homec), ami ebben az évben holnap, azaz március 25-én, csütörtökön este esedékes. A kutatást hagyományosan gyertyafénynél kell elvégezni. A megtalált kovászost a szédereste előtti napon, a napkeltétől számított hatodik óra kezdetéig kell elégetni, ennek határideje idén március 26-a, péntek délelőtt 10 óra 45 perc.

Pészach / 2021. Március 23. / 14:33

A homecos elégetése pészach előtt 1915-ben

A nagy zarándonünnepet megelőző napok egyik legfontosabb teendője a homec, azaz a kovászos megkeresése és elégetése, hogy a kovászostól megszabadulva ünnepelhessük meg a pészachot. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében fönnmaradt erről egy fotó 1915-ből.

Ünnepi gasztronómia / 2021. Március 19. / 11:30

Pészach 2021: ünnepi áruk széles választéka kapható a Kosher Deliben

Megérkeztek a Kosher Delibe a pészachi termékek, így már meg is kezdhetjük a bevásárlást a közelgő ünnepre. Minden, ami a pészachi előírások szerint használható az ünnep során, megvásárolható a Síp utca 12-ben. Húsok, felvágottak, sajtok, konzervek, borok, édességek, üdítők, tisztítószerek.

Pészach / 2021. Március 18. / 18:32

Műanyagmentes pészachot hirdettek a fenntarthatóság jegyében

A San Francisco-i Reboot zsidó kulturális és művészeti civil szervezet felvetése szerint a pészach idejére nem csak a homecet kellene kiiktatnunk, de érdemes lenne elhagyni az egyszer használatos műanyagokat is. Angolul viccesen hangzik: Plastover.

Pészach / 2021. Március 18. / 16:41

Az idei pészach főbb dátumai a polgári időszámítás szerint

Hamarosan beköszönt a zsidóság egyik legfontosabb ünnepe, a pészach, amely négy olyan főnapból is áll, amelyre szombati tilalmak, szigorítások érvényesek. Közöljük a pészach ünnepével kapcsolatos legfontosabb dátumokat a polgári időszámítás szerint.

Szédereste / 2021. Március 16. / 14:17

Íme, a menüválaszték az idei széderestékre – Házhoz visszük!

Örömmel értesítjük közösségünk tagjait, hogy a koronavírusos időszak ellenére megteremtettük a lehetőséget a széderesti vacsora házhoz szállításához Budapesten.

Pészach / 2021. Március 14. / 12:44

„Peszáh Box" a Bálint Háztól az ünnepre

„A JCC Budapest – Bálint Ház egyedi Peszáh Boxában minden benne van, ami a széder levezetéshez kell. Neked már csak a szédertálról kell gondoskodnod!" – így hirdeti ünnepi kellékcsomagját a budapesti Révay utcában működő intézmény, amelynek ötletes újítása minden bizonnyal sokak tetszését elnyeri.

Pészach / 2021. Március 12. / 12:01

Hogy kerül a narancs a szédertálra?

„Mindenkinek úgy kell tekintenie magára, mint aki ő maga jött ki Egyiptomból". E híres talmudi sort nagyon is komolyan vevő zsidóság asztalán hamarosan ott lesznek a szabadságküzdelmek szimbólumai. Sok helyen pedig ott lesz a titokzatos történetű narancs. De hogyan kerül a narancs a szédertálra, és mi köze ennek a női egyenjogúságnak? A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjából szemlézünk.