Üdvözöljük őseink kivonulását Egyiptomból, s örvendjünk a szabadságnak!

2020. Április 02. / 19:40


Üdvözöljük őseink kivonulását Egyiptomból, s örvendjünk a szabadságnak!

Tisztelt Hittestvéreink, Kedves Barátaink!

Mindannyiunk számára megterhelő napokat élünk meg, s az élet még hosszú hetekig nem fog visszatérni a megszokott kerékvágásba. Közösségünk minden tagja számára megnehezültek a mindennapok, és tudjuk, csak fegyelmezetten lehet leküzdeni az akadályokat. 

Áprilisban különös kihívással nézünk szembe: a széder estéket úgy kell megtartani, hogy egészségünk megóvása érdekében kivételesen ne jöjjenek össze a családok, ne hívjon senki rokonokat, barátokat.

Nehéz, mi mégis azzal a kéréssel fordulunk felétek, hogy lehetőleg szűk körben, csak az egy háztartásban élők ünnepeljék együtt az egyiptomi kivonulásra emlékező széder estét.

Honlapjainkon segítséget fogunk adni a széder estéhez. Oktatófilmünkkel – amit internetes felületeinken hamarosan megosztunk –, hagyományainkat megtartva, mesélve és beszélgetve mindenki le tudja vezetni a zsidóság legősibb, családi ünnepét, a széder estét. Így rajtunk teljesednek be a zsoltár szavai: „Az Örökkévaló erőt fog adni népének, és az Örökkévaló békével áldja meg a népét!” Bölcseink szerint az Örökkévaló soha nem kér lehetetlent és csak annyi megpróbáltatást ad nekünk, amennyit meg tudunk oldani.

Ünnepeljünk idén szűk családi körben! Legyen minden zsidó otthonban széder este, emlékezzünk a tíz csapásra, üdvözöljük őseink kivonulását Egyiptomból, s örvendjünk a szabadságnak!

Higgyetek benne, önkéntes karanténjainkból mindannyian ki fogunk jutni. Most azonban a legfontosabb az egészségünk védelmét jelentő szabályok betartása!

Mindenkinek jó egészséget, kóser pészachot kívánunk! 

Heisler András                     Radnóti Zoltán                                 MesterTamás

Mazsihisz elnök                    Főrabbi                                              BZSH elnök

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Holokauszt 80 emlékév: Konferencia Szegeden
Oktatás
A 80 éve történt magyar holokausztról: diákszemmel