Horváth József Mazsihisz-alelnök (1968)

2021. Május 05. / 07:11


Horváth József Mazsihisz-alelnök (1968)

A Nagykanizsán született Horváth József – akinek az édesanyja holokauszttúlélő – építőmérnök, tanár, igazságügyi szakértő. Hobbija a kóser kecskesajt készítés és a motorozás, szervezett több nagy zsidó tematikájú motoros túrát is az elmúlt években. 1998-ban lett a Maccabi Vívó- és Atlétikai Club (VAC) elnöke, ebbéli minőségében szerzett ismertséget és elismertséget a zsidó közéletben. Az 1906-ban alapított klubot tizenkét éven át irányította, az ottani sikeres vezetői tevékenysége is hozzájárult, hogy 2011-ben az újbudai Bét Sálom körzet világi elnökévé választották.

Elnöki tevékenysége alatt a Bét Sálom zsinagóga jelentős korszerűsítésen, bővítésen esett át, de a körzet nem csak külsőleg, hanem a közösséget tekintve is fejlődött. A hitéleti tevékenység anyagi forrásainak biztosítása mindig elsődleges számára. A tiszta és átlátható gazdálkodás híve, ennek is köszönhető, hogy a közösségi adományok éves összege 10 év alatt a négyszeresére nőtt.

Horváth József 2019-ben lett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke, és ezen a poszton is ugyanazon szakmai elvek szerint tevékenykedik, mint az újbudai körzet világi vezetőjeként. Alelnöki munkájában két nagy projektre fókuszál: egy három elemből (adományozás, zsidó kultúrkincs bemutatás, oktatás) álló digitális fejlesztésre, és egy videósorozatra, amely a Mazsihisz és a BZSH online felületein segíti a hitélet gyakorlását. Ennek létrehozására Horváth József különösen büszke. De még büszkébb családjára, feleségére és két tinédzser fiára, akiknek az apa átadta a sporthoz és a zsidósághoz való ragaszkodás élményét.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek