OR-ZSE Szabadegyetem: A zsidó szakrális tér a kortárs építészetben
Már. 18.

OR-ZSE Szabadegyetem: A zsidó szakrális tér a kortárs építészetben

Információk

Dátum

2024.03.18.

Időpont

18:00 - 20:00

Helyszín

OR-ZSE könyvtára

Leírás

Bársony István: A zsidó szakrális tér a kortárs építészetben, Mario Botta Cymbalista zsinagógájának vizsgálata

A két történelmi zsidó negyed (a nagyobb erzsébetvárosi, és a Teleki téri) között, a József körút és a Scheiber Sándor utca (Bérkocsis utca) sarkán működő intézmény mindazokat várja, akik nyitottak az ismeretek befogadására és akik többet szeretnének tudni a zsidóságról. Hall­ga­tó­ink között zsidókat és nem zsidókat egyaránt köszönthetünk.

Az előadásokat az egyetem oktatói, professzorai, rabbik és a téma legjobb szakértői tartják, akik sokféle oldalról közelítik meg a témát. A zsidó vallásról, a zsidó történelemről, a művészetről, filozófiáról, a tudományokról, az egyetemes és magyarországi történelem jelentős zsidó sze­mé­lyi­sé­gei­ről és sok minden másról hallgathatnak előadásokat az érdeklődők.

A 2011-ben indult program 2023 őszén kezdi a huszonhatodik szemesztert.  A részvétel ingyenes! 

Az előadásokon kívül, az érdeklődők számára egyéb programokat is szervezünk. Korábban meglátogattuk egyebek között a Zsidó Múzeum új kiállítását, a Zsidó Levéltárat, valamint a Róth Miksa Emlékházat. Kétnapos tanulmányi utat tettünk Nyugat-Magyarország és Burgenland zsidó emlékei után kutatva. Megnéztük a felújított szabadkai és szegedi zsinagógát, emellett végigjártuk a csodarabbik útját is. A hallgatók részt vesz­nek szombatfogadáson, szukkotkor és pészahkor egy-egy közösség vendégei voltunk. Hallgatóink alkalmanként az egyetem egyéb ren­dez­vé­nye­it, konferenciáit is látogatják.

Az utóbbi időszak képes beszámolói az OR-ZSE Szabadegyetem Facebook-csoportjában   tekinthetőek meg. A korábbi évek tema­ti­ká­i­ról itt tájékozódhat  .

Az egyetem a szó szoros értelmében „szabad”. Eljöhetnek egy-egy témára, vagy az egész kurzusra. Regisztrálni azért érdemes – az első elő­adá­son, vagy a szantoe@or-zse.hu címen –, hogy a programokról értesítést kapjanak.

A 2023-2024-as tanév második szemeszterének programja. Az alkalmakon lehetőség lesz kérdések feltételére, és hozzászólásokra is.

Február 12. Villányi Benjamin: Középkori itáliai szabad zsidó városok.

Február 19. A Tevan család. Kiállítás megnyitó, utána Tevan Ildikó előadása

Február 26. Kiss Benedek József: Izraeli válság, megoldási lehetőségek

Március 4. Dr. Schöner Alfréd: Zsinagóga Gázában, avagy egy zsidó imahely története az évszázadok viharában…

Március 11. A cigány Mózes. Kácsor Zsolttal beszélget Marton Éva

Március 18. Bársony István: A zsidó szakrális tér a kortárs építészetben, Mario Botta Cymbalista zsinagógájának vizsgálata

Március 25. Balázs Gábor: Purim - erotika és hatalom a zsidó hagyományban

Április 8. Szűcs József: A zsidótörvény "visszavág" - Epizódok Fellner Pál országgyűlési képviselő életéből.

Április 15. Erdei Brüll György: A bor szakralitása, avagy Jobb-e a kóser? …és miért is isznak sok bort a zsidók?

Május 6. Komoróczy Szonja: A kurucok vérengzése Magyarbrodban

Május 13. Peremiczky Szilvia: A szefárd középkor és az askenázi újkor között: az amszterdami és az itáliai converso központok.