Rabbivá avatták Bedő Viktóriát New York-ban

2021. Május 26. / 11:23


Rabbivá avatták Bedő Viktóriát New York-ban

Egyre több kiváló magyar rabbi szerez diplomát külföldön, és szolgálja onnan is közösségünket. Ez a nemzetközi network erősít is bennünket, ha ki tudjuk és ki is szeretnénk használni, mégis jó lesz az is, ha egy időre ezek a kiváló emberek hazatérnek.

A rendszerváltás utáni zsidó élet legnagyobb adományai a Szarvasi Tábor, a Bálint Ház és a Lauder iskola voltak és „vannak”. A Lauder az utóbbi évtizedekben nagyon sok világlátott, sok nyelven beszélő, jól tájékozott rabbit adott a zsidó közösségnek világszerte: Radvánszki Péter hazajött tanulmányai után és már, szerencsére, a mi sorainkat erősíti. Balla Zsolt méltán áll nagy becsben kiváló ortodox rabbiként Németországban, ahonnan nagyon sokat segít nekünk. Pollák Ariel Izraelben dolgozik, és negyedik egykori lauderesként Bedő Viktóriát is rabbivá avatták most vasárnap este New York-ban, a Jewish Theological Seminary-n, a neológia nyugati testvérmozgalma, a konzervatív zsidóság talán elsőszámú rabbiképzőjében.

Bedő Viktória mélyen elkötelezett, szenvedélyes ember, akinek a Tóra iránti elkötelezettsége egész személyiségét magával ragadta. Az eddigi években is volt ideje mindig a magyar zsidóságra, tanított és istentiszteletet vezetett több alkalommal is nálunk, volt a Talmud Now vendége, járt a Bálint Házban, dolgozott Szarvason, írt a Magyar Narancsba, önálló fejezettel vett részt Az Atyák tanításai újrakiadásában, a Mazsihisz és a Magvető közös munkájában.

Bedő Viktória minden bizonnyal rendkívüli rabbi lesz az Egyesült Államokban, híveinek vígasztalója, tanítója és megörvendeztetője, tórája, tanítása mély lesz, mégis vidám és szívhez szóló, őszinte és hiteles. Azért még lesz ideje továbbra is odafigyelni ránk, mindig öröm lesz, ha hazalátogat, nem csak neki, de nekünk is. Gratulálunk Bedő Viktóriának egy hosszú út végén, és egy még hosszabb út elején. 

Mázel tov. Áldott vagy Te, Örökkévaló, aki megérnünk engedted ezt az időt.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek