Online beszélgetés a 30 éves szarvasi táborról

2020. Június 09. / 15:37


Online beszélgetés a 30 éves szarvasi táborról

Friedman Sashával, a legendás szarvasi nyári zsidó tábor igazgatójával beszélget Michael Paley rabbi ma délután 5 órától az interneten. A koronavírus járvány miatt idén sajnos nem lesz lehetőség a táborozásra, de szomorúságra semmi ok, mert a szarvasiak rengeteg online programmal készülnek. Hogy pontosan mikkel? Reméljük, Sasha Friedman elárul néhány részletet.


A JCC Budapest – Bálint Ház, a Szarvas Int'l Jewish Youth Camp és  a Junction Europe közös szervezésében a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő szarvasi nemzetközi ifjúsági zsidó táborozásról hallhatunk online beszélgetést. Az angol nyelvű rendezvény során Michael Paley rabbi kérdezi Friedman Sasha igazgatót, a szarvasi tábor vezetőjét. A beszélgetésüket a ZOOM alkalmazás révén követhetik nyomon erre a linkre kattintva.

Szarvas immár kulcsszó, jelkép, félreérthetetlen fogalom a kelet-európai, és főleg a magyarországi zsidóság számára. Szülők, akik egykor táborozók vagy madrichok (csoportvezetők) voltak, ma gyermekeiket küldik hozzánk, és az ő történeteiken keresztül élik át újra egykori felejthetetlen élményeiket. A közösségi életben megannyi szervezet és kreatív kezdeményezés mondhat magáénak olyan vezetőket, akik a szarvasi táborban tanulták meg a zsidó közösség iránti elkötelezettséget és a zsidó hagyományok továbbadásának fontosságát.

1990 óta sok felejthetetlen programot szerveztek: volt éjszakai kivonulás Mózes vezetésével, a vándorló zsidó, dilemma kávéházak, századfordulós bál és persze a soha el nem maradó esti korcsoportprogramok, a tábortüzek, a Ki Mit Tudok.

A tábor mai vezetői,valaha 7 éves kis „első táborozók” voltak, akik 18 éves korukig minden nyarat Szarvason töltöttek, újabb és újabb élményeket szerezve. Átélték, hogy milyen egy nyitott zsidó közösséghez tartozni, és az idő múlásával egyre aktívabb szerepet vállaltak a tábor életében. A közelmúlt táborozói közül mára sokan madrichok és korcsoportvezetők lettek. Ma már ők készítik elő, vezetik és formálják azt az élményt, amire ők maguk is annyi szeretettel és örömmel gondolnak vissza. Sok gyermek számára ez a kéthetes tábor az első igazi találkozás a zsidó hagyományokkal.

Az ismertető forrása: Szarvas.Camp

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Szerdai RaDar: élet vagy halál?
2020. Június 24. / 09:14

Szerdai RaDar: élet vagy halál?

Zsidó világ
Tényleg parókában alszanak a vallásos zsidó nők?
Élet + forma
David Beckham fiának zsidó esküvője lesz

Kommentek