Már digitálisan elérhetők az Új Kelet 1949-1977 közötti lapszámai

2021. Március 02. / 15:08


Már digitálisan elérhetők az Új Kelet 1949-1977 közötti lapszámai

Szerző: Kácsor Zsolt

„Ennek a lapnak a sorsa sohasem volt magánügy. Talán nem véletlen, hogy az Uj Kelet életutjának egyes állomásai egyben határkövek voltak az erdélyi és az egész magyar nyelvű zsidóság életében is" – írta az izraeli Új Kelet című napilap 1949. február 4-i száma. A vezércikk azt üdvözölte, hogy az újság 1949-től „rendes lapformában” került az olvasók elé. Most újabb jelentős határkő, hogy a lap csaknem harminc évfolyama immár az interneten is olvasható az Arcanum jóvoltából. 


„Most pedig megállunk egy percre, hegy kifujjuk magunkat, mint a vándor, ki tuljutott utjának legnehezebb szakaszán. Mai számával az Uj Kelet is életutjának fontos állomásához érkezett. Fél evvel Izrael földjén történt feltámadása után, a lap végre áttérhet a szegényes, gépírásos sokszorosításról a nyomdai előállításra és ismét rendes lapformában kerülhet az olvasó elé. 

A kívülálló bizonyára nem sejti, nem is sejtheti, hogy e mindennapos egyszerű bejelentés mögött mennyi gond, erőfeszítés és kínlódás rejlik. Ez a változás kétségtelenül uj fejezetet nyit az Uj Kelet több mint három évtizedes mozgalmas és drámai fordulatokban bővelkedő történetében.

Ennek a lapnak a sorsa sohasem volt magánügy. Talán nem véletlen, hogy az Uj Kelet életutjának egyes állomásai egyben határkövek voltak az erdélyi és az egész magyarnyelvű zsidóság életében is.”

A betűhív idézet dr. Marton Ernőnek, az Új Kelet főszerkesztőjének Új fejezet előtt című írásából való, amely 1949. február 4-én jelent meg a Tel-Avivban szerkesztett lap első oldalán. S azért adtuk közre, mert jelentős határkő a lap számára az is, hogy mostantól elérhető az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján. A digitális gyűjtemény egyelőre az 1949-1977 között megjelent számokat tette közzé.

Az első vilgáháború utolsó évében a lap együtt született meg az erdélyi zsidó nemzeti mozgalommal, és ugyancsak háborús év okozta a megszüntetését: 1940-ben, amikor Észak-Erdélyt Magyarországhoz csatolták, a Horthy-adminisztráció egyik első intézkedése az Új Kelet betiltása volt.

A wikipédia szerint az Új Kelet című magyar nyelvű hetilapot Kolozsvárott alapítottákChajjim Weiszburg, a cionista mozgalom egyik vezéralakjának kezdeményezésére, 1918-tól Székely Béla, 1919-től dr. Marton Ernő volt a lap kiadója. 1920-ban a hetilap napilappá alakult át. 1926-ban a lap főszerkesztője Giszkalay János volt, 1927-től 1940-ig Jámbor Ferenc adta ki. 

Az 1940-ben betiltott lapot 1948-ban indította újra Marton Ernő Tel-Avivban. A napilap izraeli munkatársai között volt Alexander Sauber, Kasztner Rezső, Yossef Lapid, Efrájim Kishon és Rappaport Ottó is. Az Új Kelet 1996-ban még 20 ezer példányban jelent meg, 2010-től huszonnégy oldalas hetilappá alakult át Erős-Hajdu Szilvia vezetésével. 

A lap tulajdonosai – George és Chaia Edri – 2015 nyarán bejelentették, hogy megszűnik a hetilap, de ez nem a lap teljes megszűnését, csupán az átalakulását jelentette: 2016 januárjától a lap havonta jelent meg Steiner Kristóf főszerkesztésében. 2016 októberétől Vadász Éva látja el a főszerkesztői feladatokat. 

Az Új Kelet újság weboldala, az ujkelet.com és az Izraelinfo.com magyar nyelvű, Izraelben működő portálok médiapartnerek.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek