Jeremiás nyomában – Komoróczy professzor dedikál a Láng Tékában

2021. Június 01. / 11:18


Jeremiás nyomában – Komoróczy professzor dedikál a Láng Tékában

A budapesti Láng Téka Könyvesboltban ezen a héten csütörtökön, délután 5 órától lesz a Jeremás nyomában – Beszélgetések Komoróczy Gézával című kötet dedikálása. A rendezvényen a neves professzor mellett találkozhatnak a beszélgetőpartnerrel, a könyv szerzőjével, Hargittai Istvánnal is.Hargittai István tudománytörténész, számos interjúkönyv készítője 2020 elején életútinterjúba kezdett Komoróczy Gézával. „Úgy terveztük, hogy keddenként és péntekenként találkozunk Géza Trefort-kerti dolgozójában, és ez négy alkalommal meg is valósult – emlékszik az első beszélgetésekre a könyvhöz írt előszavában Hargittai István. – Aztán beütött a koronavírus, és már nem tudtunk az egyetemen találkozni. Nálunk otthon folytattuk, de két alkalom után jöttek a kijárási korlátozások, és akkor következett az e-mail.”

Komoróczy Géza: Nekem Jeremiás mindig is az igazi prófétai személyiségem volt, aki, ha lát egy falat, azonnal nekimegy. Én mindig ez szerettem volna lenni.

2498858.jpg

„Ez a könyv, s ezt mindjárt az első mondatomban le akarom szögezni: ez a könyv Hargittai István könyve – teszi hozzá saját előszavában Komoróczy Géza. – Benne ötlött fel a – mint mondta – »hosszabb« interjú ötlete, ő tette fel sorra a kérdéseket, ő alakította ki a könyv szerkezetét, rendezte el olykor divergáló válaszaimat, gyűjtötte a fényképeket, adott címet a kötetnek. Ezzel a megjegyzéssel nem a felelősséget akarom őrá hárítani, mert hát a válaszok az én szavaim. A válaszokon István gyengéd szerkesztői munkát végzett, de érdemben nem változtatta meg őket. Valódi interjút adunk az olvasó kezébe: kérdéseket és válaszokat.” 

A könyvet olvasva képet kapunk Komoróczy Géza felvidéki gyerekkoráról, a háború után az anyaországba visszatoloncolt család keserves éveiről, egyetemi tanulmányairól, keleti és nyugati utazásairól, szerteágazó érdeklődéséről és kapcsolatairól. 

Feltárja önazonossága merőben egyedülálló alakulását (református nemesi család sarja, aki zsidó identitású lesz egy jórészt antiszemita közegben), és a rendszerváltás utáni évtizedek politikai, kulturális és tudományos életéről is kíméletlen pontossággal mondja el véleményét. 


Heisler András, a Mazsihisz elnöke a kötet kapcsán így fogalmazott: ,,Szokás mondani, minden élettörténet egy regény. Azaz mindenkinek megvan a maga regénye, Komoróczy Gézáé egy korszakos, iskolateremtő tudós története. Nagyszabású életregénye reprezentatív szereplőkkel élesen látja és láttatja a valóságot, saját, páratlan személyiségének tapasztalatain keresztül idézi elénk a család és a tudomány történetét a nemzeti történelemről és emlékezetről, a személyes identitásról, judaisztikáról, zsidóságról vallott nézeteiről, s mindezt úgy, ahogy senki más nem tudja: egy kivételesen formátumos és kivételesen autonóm személyiség hitelével. Visszaemlékezése, beszélgetése a nála nem kevésbé jelentékeny tudóssal, Hargittai Istvánnal nem remélt ajándék egész Magyarország számára" .

(Forrás: Láng Téka – Líra.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek