Ingyenes vezetett séták a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben

2022. Augusztus 26. / 16:48


Ingyenes vezetett séták a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben

A Zsidó Kultúra Európai Napjai rendezvénysorozat részeként a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben ingyenes vezetett séták várják az érdeklődőket szeptember 4-én, jövő héten vasárnap – tájékoztatta ma a Magyar Távirati Irodát a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A délelőtt 10 órakor és délután 1 órakor induló sétákon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A Salgótarjáni utcai zsidó temető 1874-ben nyílt meg a korabeli budapesti köztemető, a mai Fiumei úti sírkert szomszédságában. 1892-ig Pest egyetlen működő izraelita temetője volt, amelynek viszonylag kicsiny, 4,8 hektáros területe a századfordulóra megtelt. 

A pesti zsidóság elitjének végső nyughelyéül szolgáló mauzóleumok közül a legtöbb Fellner Sándor és Quittner Zsigmond nevéhez kötődik. A zsidó szimbólumok és a magyar népi motívumkincs elemeit egyesítő több síremléket, a szertartási és kapuépület a szecesszió korának magyar mestere, Lajta Béla tervezte.    

Budapest ostroma után ide temették át a budapesti gettó halottjainak többségét, de az 1950-es évektől a temetőt már alig használták, az utolsó temetkezés az ezredfordulót követő években került sor. 

A temető az 1960-as években pusztulásnak indult, a mauzóleumokat megrongálták és kifosztották, a szertartási épület kupolája az 1980-as években omlott be. 2002-ben műemlékké nyilvánították, és 2016-ban került a NÖRI kezelésébe.    

A Salgótarjáni utcai zsidó temető Magyarország egyik legkülönlegesebb temetője, amely a szomszédos Fiumei úti sírkerttel együtt teljes képet ad a polgárosodó és gazdasági aranykorát élő Magyarországról – idézi az intézet tájékoztatója Móczár Gábort, a NÖRI főigazgatóját, aki hozzátette: a helyszín emellett a magyarországi szecesszió gyűjtőhelye is. Mint mondta, kevesen ismerik a temetőt, ezért fontosak az olyan alkalmak, amikor ráirányíthatják a figyelmet a főváros egyik kiemelt műemlékére, amelynek falai mögött az igazgató szerint „magyarságunk, történelmünk egy nagyon különleges lenyomatát találjuk meg". 

A sétákra a Fiumei úti sírkert weboldalán lehet regisztrálni a sírkerti séták című menüpontban.

(MTI)

(Címlapkép: Bruzák Noémi/MTI/2016)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek