Hat zsidó spirituális jótanács: hogyan viseljük derűsen a bezártságot?

2020. Március 22. / 12:31


Hat zsidó spirituális jótanács: hogyan viseljük derűsen a bezártságot?

A bezártság könnyen súlyos szorongáshoz, elszigetelődéshez, a tétlenség, az összefolyó napok értelmetlensége okozta kétségbeeséshez vezethet. Hat fontos jó tanács egy jesivát is végzett pszichiátertől, dr. Jacob L. Freedmantől. 


1.  Beteglátogatás – virtuálisan

A betegek látogatása (bikur holim) a judaizmus egyik legcsodálatosabb, legfontosabb parancsa. A látogatás segít a betegeknek megőrizni a bizakodásukat, pozitívnak maradni és így segít a gyógyulásban is. Most ez nyilván nem gyakorolható a megszokott formában, hiszen a vírus terjesztését kockáztatni vallásilag is szigorúan tilos, de a kívánt hatás telefonon (messengeren, skype-on, zoomon, viberen, whatshapon is elérhető). Mindenkinek, aki nehezen viseli a magányt, jó hír, hogy bármikor felhívhat egy ismerőst, családtagot, kollégát, szomszédot, aki ugyanebben a hajóban evez. Ezzel teljesítjük a beteglátogatás micváját és emlékeztetjük őt – és magunkat -, hogy soha nem vagyunk egyedül.  

2. Edzz otthon, jógázz, tornázz! 

Ha be is zárt a edzőtermed, otthon még nyugodtan folytathatod az edzést. Sok komoly orvosi tanulmány tanúsítja, hogy a kardio-edzés oldja a szorongást és csökkenti a depresszív késztetéseket. Egyelőre nem érzed magad szorongónak vagy depresszívnek? Még jobb, az edzés megelőzésnek is jó, segít megőrizni a derűt, a mentális egészséget. Elő a jógamatracokat, szobabicikliket vagy, a legegyszerűbb, kezdj el fekvőtámaszozni, felüléseket csinálni!

3. Tudatosság, koncentráció  

Az a tudatosság, amiről sokszor beszélünk, de kevéssé gyakoroljuk, valahol a meditáció és a relaxálás között található állapot, befelé figyelés, az „én”-ünk elcsendesítése, amely lehetővé teszi, hogy lássuk, mi zajlik valójában bennünk. Remek módszere az érzelmi túlfűtöttség, zaklatottság mérséklésének. Ez a mostani pont ideális idő arra, hogy megtanuljuk és használjuk a tudatosságra irányuló gyakorlatokat. A Headspace és a Calm okostelefonos alkalmazások pont jók arra, hogy elkezdjük a tanulást. 

4. Kezdd el, amire eddig nem értél rá. Légy aktív!

Meg akartál tanulni otthon kenyeret sütni saját magadnak, kötni, vagy kicsit héberül végre? Most talán van rá időd, ha elfoglalod magad, az elűzi a rossz gondolatokat és joggal érezheted úgy, hogy otthon, bezárva is építesz valamit. Kezdj el minden nap tanulni valamit a zsidóságból, olvasd el a hetiszakaszt a Tórából, csatlakozz a Dáf Jomi tanulásához. Bármennyit tudsz, mindig van hová fejlődni.

 5. Imádkozz!

Igen. Bizonyíthatóan segít. Számos nagyszerű tudományos tanulmány mutatja ki, mennyit segít a stabilitás és az optimizmus megőrzésében az ima. Javítja a lelki kondíciókat és a gyógyulás esélyeit. Az a helyzet, hogy szerte a világon mindenki imádkozik, mert az igazság az, hogy oltás nélkül annyi ésszerű tanácsot lehet csak adni, hogy mindenki kövesse fegyelmezetten a hatóságok utasításait és mosson minél gyakrabban kezet. A világ ennyit tud nekünk adni, ezen túlmenően senki máshoz nem fordulhatunk, csak a Teremtőhöz. A zsoltárokkal nem nyúlhatunk mellé: „Szemeimet a hegyekre emelem, honnan jön az én segítségem? Az Istentől érkezik, Ég és Föld alkotójától”. (112. zsoltár, 1-2).  

6. Gondolj mindig a Big Picture-re! 

A koronavírus elgondolhatatlanul kicsi méretű és a leghatalmasabbakat is képes veszélyeztetni, térdre kényszeríteni a legnagyobb hatalmú országokat. Rémületesen ironikus és segít végiggondolni, milyen sokat érnek az apró csodák, ahogy a Főimában mondjuk. Gondold meg, még mindig milyen nagyszerű az életed. Ha ezt olvasod, akkor van áramod és valószínűleg tiszta vizet tudsz folyatni bármikor a csapból és ennivalód is van. Feltehetőleg úgy találsz erre rá, hogy valaki megosztotta Veled, vagyis érdekel másokat, mi van Veled és akikkel Te megosztod, azok Neked fontosak. Tudd, micsoda áldás mindez, ami Téged körülvesz és hogy van okod reménykedni abban, hogy végül mind élve, erősen túl leszünk ezen.

 (Szerző: Jacob L. Freedman amerikai-izraeli pszichiáter) 
(Címlapkép: Peter Lomas/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek