Gyönyörű nők, sikeres emberek, boldog zsidók

2019. Június 12. / 15:29


Gyönyörű nők, sikeres emberek, boldog zsidók

Mivel Sávuót ünnepén Dávid király dédanyjának, az egyik legismertebb zsidó betértnek, Ruth-nak a könyvét olvastuk, ebből az alkalomból a Kveller.com összegyűjtötte azokat a hírességeket, akik betértek a zsidóságba.


1. Sammy Davis Jr.

Egyike a világ leghíresebb betért zsidóinak, ami érthető, hiszen világhírű zenész, táncos, színész, komikus és civil aktivista volt. A Mister Show Business becenévre hallgató művészt remek humorral áldotta meg a természet. Egyik legemlékezetesebb bon mot-ja akkor hangzott el, amikor a szintén zsidó komikussal, Jack Bennyvel golfozott, s az megkérdezte tőle, hogy mit jelent a hendikep. Nézz rám, válaszolta Sammy, én egy félszemű néger zsidó vagyok. Na, ez hendikep.

2. Elizabeth Taylor

A közvélemény úgy tartja, hogy Elizabeth Taylor azért tért be a zsidóságba, hogy hozzámehessen a színész és énekes Eddie Fischerhez. A valóság ezzel szemben az, hogy a brit filmlegenda betérési folyamata azután kezdődött el, hogy harmadik (ugyancsak zsidó) férje, Michael Todd meghalt egy repülőszerencsétlenségben. Taylort a holokauszttúlélő Max Nussbaum rabbi készítette föl a betérésre. A színésznő egy évig tanult a Nussbaum által ajánlott judaisztikai könyvekből. Elizabeth Taylor 1959-ben, 27 évesen, a hollywoodi Izrael Templomban vette magára a törvényeket, s betérésekor az Elisheba nevet kapta. Egész életében követte a zsidó élet előírásait, s 2011-es halálakor zsidó szertartás szerint temették el.

3. Marilyn Monroe

Amerika ikonikus szőke bombázója 1956-ban tért be, a betérési folyamatot az előtt kezdte el, mielőtt feleségül ment volna a zsidó drámaíróhoz, Arthur Millerhez. Robert Goldburg rabbinál tanult, aki később össze is eskette a szerelmespárt. Marilyn Monroe rossz kapcsolatban volt a szüleivel, úgyhogy betérése után a zsidó vallás igazi családot jelentett számára. Monroe azután is tartotta a zsidó vallást, hogy elvált Millertől. 

4. Isla Fisher

A metodista családban felnőtt ausztrál színésznő is házasság miatt tért be, méghozzá a világhírű  Sacha Baron Cohen párjaként. 2004-ben jegyezték el egymást, s Fisher 2007-ben adott életet lányuknak – éppen abban az évben, amikor betért –, majd 2010-ben esküdtek meg. Héber neve így hangzik: Ayala. A család kóser háztartást vezet.

5. Karlie Kloss

A 26 éves modell is házasság céljából lett zsidó, az ő párja ugyanis az a Joshua Kushner, akinek a bátyjáról – ha nyomon követik az amerikai belpolitikát – már valószínűleg hallottak: ő Jared Kushner.  A Victoria’s Secret nevű céghez szerződött modell Andy Cohen showműsorában büszkén jelentette be, hogy „csatlakoztam a törzshöz”, mire a büszke zsidó Cohen csak annyit mondott: „jó kislány, jó zsidó kislány!”.

6. Ivanka Trump

Az Elnök Lánya is betért, méghozzá az előző szócikkben említett  Jared Kushner miatt. A pár 2005-ben találkozott először, de miután  Kushner ortodox családból jön, a hitük elválasztotta őket. Ivanka Trumpra erős nyomás nehezedett a Kushner szülők részéről annak érdekében, hogy térjen be a zsidóságba – ami meg is történt 10 évvel ezelőtt. Az Elnök Lánya Eli Weinstock rabbinál tanult a modern ortodox Ramaz iskolában, a héber neve Yael lett. A házaspárnak azóta három gyermeke született: Arabella, Theodore és Joseph, akik vallásos nevelésben részesülnek.

7. Natasha Leggero

A katolikusnak született, 45 éves Natasha Leggero egyik kedvenc „jiddise máménk”. A komikus a férje, az ortodox családban felnőtt Moshe Kasher kedvéért tért be vallásunkba, miután részt vett egy 19-szer 4 órás kurzuson. Házasságuk gyümölcse, egy kislány, tavaly jött a világra. Leggero nagyon boldog a zsidóságában. Egy showműsorban azt mondta: a szombatot megtartani olyan, mintha minden héten buli lenne, szóval csodálatos dolog ennek a vallásnak és kultúrának a része lenni. 

8. Jenna Jameson

Félve írjuk le, de nyolcadik szereplőnk igazából a pornó királynőjeként ismert. Katolikus hitről tért be, mielőtt házasságot kötött izraeli férjével, Lior Bittonnal. 2015-ben bejelentett betérési szándéka nagy felzúdulást váltott ki a közösségi médiában. Olyan sok támadást kapott, hogy meg kellett szüntetnie Twitter-fiókját, amit azzal magyarázott: a hitemben gyaláztak és támadtak, pedig nekem a hitem az egyik legfontosabb dolog. A 45 éves, ma már háromszoros anyukának egy gyermek született Bittontól, a kislánynak a Batel nevet adták. 

9. Zooey Deschanel

A színésznő egy hónappal azelőtt csatlakozott a népünkhöz, mielőtt megszületett a kislánya, Elsie. Mint oly sokan a fönti listán, ő is házasság miatt tért be: a férje az ismert producer, Jacob Pechenik. Az első gyermeket 2017-ben követte a második: a kis Charlie. 

A Kveller.com cikke nyomán

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Kibertámadás ért több ezer izraeli honlapot
Zsidó videótéka
Zsidó videótéka – imák, tanítások, ünnepek

Kommentek