Gyönyörű nők, sikeres emberek, boldog zsidók

2019. Június 12. / 15:29


Gyönyörű nők, sikeres emberek, boldog zsidók

Mivel Sávuót ünnepén Dávid király dédanyjának, az egyik legismertebb zsidó betértnek, Ruth-nak a könyvét olvastuk, ebből az alkalomból a Kveller.com összegyűjtötte azokat a hírességeket, akik betértek a zsidóságba.


1. Sammy Davis Jr.

Egyike a világ leghíresebb betért zsidóinak, ami érthető, hiszen világhírű zenész, táncos, színész, komikus és civil aktivista volt. A Mister Show Business becenévre hallgató művészt remek humorral áldotta meg a természet. Egyik legemlékezetesebb bon mot-ja akkor hangzott el, amikor a szintén zsidó komikussal, Jack Bennyvel golfozott, s az megkérdezte tőle, hogy mit jelent a hendikep. Nézz rám, válaszolta Sammy, én egy félszemű néger zsidó vagyok. Na, ez hendikep.

2. Elizabeth Taylor

A közvélemény úgy tartja, hogy Elizabeth Taylor azért tért be a zsidóságba, hogy hozzámehessen a színész és énekes Eddie Fischerhez. A valóság ezzel szemben az, hogy a brit filmlegenda betérési folyamata azután kezdődött el, hogy harmadik (ugyancsak zsidó) férje, Michael Todd meghalt egy repülőszerencsétlenségben. Taylort a holokauszttúlélő Max Nussbaum rabbi készítette föl a betérésre. A színésznő egy évig tanult a Nussbaum által ajánlott judaisztikai könyvekből. Elizabeth Taylor 1959-ben, 27 évesen, a hollywoodi Izrael Templomban vette magára a törvényeket, s betérésekor az Elisheba nevet kapta. Egész életében követte a zsidó élet előírásait, s 2011-es halálakor zsidó szertartás szerint temették el.

3. Marilyn Monroe

Amerika ikonikus szőke bombázója 1956-ban tért be, a betérési folyamatot az előtt kezdte el, mielőtt feleségül ment volna a zsidó drámaíróhoz, Arthur Millerhez. Robert Goldburg rabbinál tanult, aki később össze is eskette a szerelmespárt. Marilyn Monroe rossz kapcsolatban volt a szüleivel, úgyhogy betérése után a zsidó vallás igazi családot jelentett számára. Monroe azután is tartotta a zsidó vallást, hogy elvált Millertől. 

4. Isla Fisher

A metodista családban felnőtt ausztrál színésznő is házasság miatt tért be, méghozzá a világhírű  Sacha Baron Cohen párjaként. 2004-ben jegyezték el egymást, s Fisher 2007-ben adott életet lányuknak – éppen abban az évben, amikor betért –, majd 2010-ben esküdtek meg. Héber neve így hangzik: Ayala. A család kóser háztartást vezet.

5. Karlie Kloss

A 26 éves modell is házasság céljából lett zsidó, az ő párja ugyanis az a Joshua Kushner, akinek a bátyjáról – ha nyomon követik az amerikai belpolitikát – már valószínűleg hallottak: ő Jared Kushner.  A Victoria’s Secret nevű céghez szerződött modell Andy Cohen showműsorában büszkén jelentette be, hogy „csatlakoztam a törzshöz”, mire a büszke zsidó Cohen csak annyit mondott: „jó kislány, jó zsidó kislány!”.

6. Ivanka Trump

Az Elnök Lánya is betért, méghozzá az előző szócikkben említett  Jared Kushner miatt. A pár 2005-ben találkozott először, de miután  Kushner ortodox családból jön, a hitük elválasztotta őket. Ivanka Trumpra erős nyomás nehezedett a Kushner szülők részéről annak érdekében, hogy térjen be a zsidóságba – ami meg is történt 10 évvel ezelőtt. Az Elnök Lánya Eli Weinstock rabbinál tanult a modern ortodox Ramaz iskolában, a héber neve Yael lett. A házaspárnak azóta három gyermeke született: Arabella, Theodore és Joseph, akik vallásos nevelésben részesülnek.

7. Natasha Leggero

A katolikusnak született, 45 éves Natasha Leggero egyik kedvenc „jiddise máménk”. A komikus a férje, az ortodox családban felnőtt Moshe Kasher kedvéért tért be vallásunkba, miután részt vett egy 19-szer 4 órás kurzuson. Házasságuk gyümölcse, egy kislány, tavaly jött a világra. Leggero nagyon boldog a zsidóságában. Egy showműsorban azt mondta: a szombatot megtartani olyan, mintha minden héten buli lenne, szóval csodálatos dolog ennek a vallásnak és kultúrának a része lenni. 

8. Jenna Jameson

Félve írjuk le, de nyolcadik szereplőnk igazából a pornó királynőjeként ismert. Katolikus hitről tért be, mielőtt házasságot kötött izraeli férjével, Lior Bittonnal. 2015-ben bejelentett betérési szándéka nagy felzúdulást váltott ki a közösségi médiában. Olyan sok támadást kapott, hogy meg kellett szüntetnie Twitter-fiókját, amit azzal magyarázott: a hitemben gyaláztak és támadtak, pedig nekem a hitem az egyik legfontosabb dolog. A 45 éves, ma már háromszoros anyukának egy gyermek született Bittontól, a kislánynak a Batel nevet adták. 

9. Zooey Deschanel

A színésznő egy hónappal azelőtt csatlakozott a népünkhöz, mielőtt megszületett a kislánya, Elsie. Mint oly sokan a fönti listán, ő is házasság miatt tért be: a férje az ismert producer, Jacob Pechenik. Az első gyermeket 2017-ben követte a második: a kis Charlie. 

A Kveller.com cikke nyomán

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Kácsor Zsolt: Doktor Moll megsül és felsül

Kommentek