Fordulat: Végre Oroszországnak is „nagyon fontos” Izrael biztonsága

2019. Január 29. / 11:11


Fordulat: Végre Oroszországnak is „nagyon fontos” Izrael biztonsága

És, ahogy az orosz külügyminiszter helyettes mondta: Irán és Oroszország nem szövetségesek Szíriában. És Amerika sem vonul ki egészen Izrael szomszédjából.

A mai napon tárgyal Benjamin Netanjahu Izraelben Szergej Versinin orosz külügyminiszter-helyettessel és Putyin elnök szíriai megbízottjával, Alexander Lavrentievvel a szíriai helyzetről.

Napok óta újra forró ugyanis a helyzet, szűk egy hete került újabb konfliktusba Irán és Izrael Szíria területén. Izrael, szokatlan módon, nappal hajtott végre légicsapásokat iráni célpontok ellen és elemzők szerint előre tudták, hogy Irán rakétát lő majd ki válaszul Észak-Izraelre, amelyet a Vaskupola elfogott, ezután Izrael újabb, megtorló csapást mért Irán szíriai erőire. Úgy tűnt, Irán megpróbálta megváltoztatni az erőegyensúlyt, eltántorítani Izraelt az iránti célpontok elleni csapásoktól, de nem jártak sikerrel. Izrael világossá tette ismét, hogy nem hagyja, hogy északi határán Irán katonailag megvesse a lábát.

Az utóbbi időkben már nem kommunikálnak kétértelműen, nyíltan vállalja az izraeli légierő, hogy ők bombázzák az iráni katonai állásokat, ez újabb nyomatékos jelzése elkötelezettségüknek.

A szír elnök másik szövetségese, Oroszország jelenthet nehézségeket Izrael számára, akik nem szeretnék, hogy Izrael korlátozás nélkül uralhassa Szíria légterét. Első nyilatkozataik arról szóltak, hogy Izraelnek le kell állítania az akcióit, aztán fordult a kocka. Pénteken egy másik külügyminiszter-helyettes, Szergej Ribakov már azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy Irán és Oroszország nem szövetségesek Szíriában, Izrael biztonsága pedig kulcsfontosságú Oroszországnak.

Oroszországnak fontos Bashar Aszad rezsimjánek fennmaradása, közel-keleti érdekeltségei, térségi befolyásának megőrzése miatt és fontos Aszad Iránnak is, mivel az Aszad-klán egy kisebbségben lévő síita (alavita) közösség képviselője, tehát Irán síita hatalmi törekvéseinek szövetségese. Ezért különösen meglepő, hogy Oroszország nem tekinti most Iránt a szövetségesének. 

Az ynetnews gyorselemzése szerint arról lehet szó, hogy Irán céljai, az iráni katonai jelenlét destabilizálja Szíriát, Oroszország pedig a nyugalomban érdekelt jelenleg. Irán pedig az ellene érvényben lévő bojkott miatt különösen függ Oroszországtól, ahová kőolajat tud exportálni. Az, hogy Oroszország valóban nyomást gyakoroljon Iránra, fontos lenne Izraelnek, a légierő visszavonult parancsnokainak egyike, Amir Eshel szerint a katonai sikerek ellenére a teljes iráni visszavonuláshoz szükség van Oroszország diplomáciai nyomásgyakorlására is. Ezért különösen jelentékeny az orosz külügyminiszter-helyettes nyilatkozata Izrael biztonságának kitüntetett fontosságáról.

Ugyancsak megnyugtató lehet, hogy Amerika nem vonul ki teljesen Szíriából, egy légibázisról felügyelni fogja továbbra is az utat, amelyen át Irán fegyvereket próbál eljuttatni Szírián keresztül Libanonba, a Hezbollah terrorszervezetnek, amely Irán irányítása alatt áll. Mindez azzal együtt, hogy az izraeli hadsereg pár hete lerombolta a Hezbollah alagútrendszerét, amely átvezetett Izraelbe, némi, legalább átmeneti megnyugvás reményét kelti a kulcsfontosságú északi fronton, védettebbé teszi Észak-Izraelt, Galileát.

Az Ynetnews és a The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Kóser étkezés a Maccabi Európa Játékok alatt
Magyar zsidó történelem
Magyar zsidó történelem az ókortól napjainkig

Kommentek