Elhunyt a hős katonatiszt, aki nem zsidóként harcolt a zsidó államért

2019. Június 12. / 15:30


Elhunyt a hős katonatiszt, aki nem zsidóként harcolt a zsidó államért

A 97 évesen elhunyt katonatiszt, Tom Derek Bowden egyike volt annak az ötezer külföldi katonának, aki önkéntesként harcolt Izraelért az állam megalapításának évében. Ő irányította a zsidó állam hadseregének első ejtőernyős dandárját.


Habár nem volt sem zsidó, sem vallásos, s nem is rajongott olyannyira a cionizmusért sem, az angol Tom Derek Bowden Izrael oldalán harcolt 1948-ban a függetlenségi háborúban. 

A 97 éves korában elhunyt katonatisztről a méltatói azt mondják: hősi életet élt. Harcolt a második világháborúban is, főleg az egykori Brit-Palesztinában, s Szíriában vörösköpenyesei élén lovassági tisztként ütközött meg a nácik oldalára állt francia Vichy-kormány katonáival – holott ő és emberei kénytelenek voltak az első világháborúból visszamaradt fegyverekkel harcolni. Nagy hatást tett rá a szintén keresztény Orde Wingate, aki az arab katonák elleni harcmodorra tanította, és Moshe Dayan tábornok. Bowden éppen Dayan alatt szolgált, amikor a legendás katonatiszt elveszítette a fél szemét – abban az ütközetben az angol katona is súlyosan megsérült, több hónapig ápolták egy jeruzsálemi kórházban, majd a családja körében tel avivi otthonában.

A függetlenségi háború után megalapította az IDF Ejtőernyős Iskolát, valamint szolgálati útmutatatót írt a Tzanchanim nevű, ejtőernyős dandárnak, amelynek egy ideig ő maga volt a vezetője. A dandár számos győzelmes küzdelemben vett részt 1956-ban és 1967-ben.

Bowden Izraelben ismerkedett meg feleségével, Evával, később azonban mind a ketten Angliába költöztek, ahol a veterán katona földművelésből élt. 2018-ban azt nyilatkozta, hogy  ő maga csak segített annak a tervnek a megvalósításában, amelyet az Örökkévaló indított el, s amely kétezer év után megvalósult: s ez nem más, mint Izrael állam újjászületése.

A Jewish News cikke nyomán.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek