Egyedi gyertyatartók hanukára: betonból!

2020. November 16. / 12:38


Egyedi gyertyatartók hanukára: betonból!

Szerző: Kácsor Zsolt

Idén a hanuka ünnepe december 10-én köszönt be, aki még nem készült volna fel, annak nem árt felszerelkeznie a hozzávaló kellékekkel. Ha végletekig leegyszerűsített, ám mégis formatervezett és kézzel készített hanukiára vágyunk, akkor érdemes Sugár Kata új termékei között keresgélni. Speciális betonból gyártott, csaknem két kilós (!), egyedi látványvilágú gyertyatartókat szerezhetünk be tőle. INTERJÚ


Amint arról honlapunkon korábban beszámoltunk, minden tekintetben új, eredeti formavilág köszön vissza a Sakata fantázianéven idén megjelent hanukai gyertyatartókról. A hanukiákat a Budapesten élő Sugár Kata készíti, aki kommunikáció szakon szerzett egyetemi diplomát, de járt az esztétika szakra is, aminek a munkájában igen komoly hasznát vette: a média világában tevékenykedett stylistként (stílustervezőként), a reklám- és divatiparban dolgozott szerkesztőként különböző magazinoknak. Sőt, az ő a nevéhez fűződik a Karla nevű táska dizájn megteremtése is. Azért kezdett minimalista stílusú hanukiák gyártásába, mert eddig nem talált olyan ünnepi gyertyatartókat, amelyekre a szíve mélyén vágyott. A keresésben természetesen szerepet játszottak zsidó gyökerei is, hiszen annak ellenére, hogy odahaza nem kapott vallásos nevelést, az érdeklődése idővel a zsidóság irányába fordult. Hogy miért? Többek között erről beszélgettünk vele. 

sakata3.jpegSugár Kata (Fotók: SAKATA/Facebook)

– Személyesen milyen kapcsolat fűzi a zsidósághoz? 

– Apukám zsidó származású, a szülei mindketten holokauszttúlélők, anyukám viszont református. Apukám a háború után született, ami maga egy csoda, hiszen nem sok olyan házaspár volt, aki visszatért és egy párként folytathatta tovább az életét. A zsidóság nem volt jelen vallási szertartások szintjén a családunkban, de ahogy megyek bele az évekbe, a zsidó gyökerek számomra egyre meghatározóbbak. 

Nincsen a zsidóságomnak semmilyen intézményes formája, egyszerűen zsidó lánynak tartom magamat, akinek a személyes, privát életében egyre fontosabb ez a meghatározottság. 

Úgy hozta az élet, hogy sok zsidó barátom van, szóval már régóta zsidó társaságban ünnepeljük a hanukát. Nagyon tetszik ez az ünnep, mert tele van örömmel és pozitívummal, és az elmúlt években megfogalmazódott bennem, hogy otthon is szeretnék hanuka idején gyertyát gyújtani. 

– De ha jól értem, egyáltalán nem volt mindegy, hogy milyet! 

– Így van, nálam az esztétikumnak kiemelkedően fontos szerepe van. A közvetlen környezetemben sehol nem találtam olyan hanukiát, ami nekem tetszett volna, pedig esküszöm, hogy rengeteg helyen néztem és kerestem. Úgy voltam vele, hogy otthon nem gyújtok addig gyertyát, míg nem gyújthatok olyanban, amit igazán szeretek. 

sakata2.jpeg

– Mi volt az elképzelése, milyet szeretett volna? 

– Minimalista, egyszerű, indusztriális stílust akartam kezdettől fogva. Külföldi weboldalakon találtam ilyeneket, de annyira messze tőlünk, hogy azt írták, Magyarországra nem is postáznak. Úgyhogy arra gondoltam: olyan egyszerű, amit kitaláltam, hogy megcsinálom én magamnak. Azt is tudtam előre, hogy betonból szeretném.

– Miért éppen betonból? 

– Ezt nem tudom megmondani. Nagyon szeretem azt az anyagot, itthon mécsestartóm is van betonból. 

A porózusságával, a szürke színével, a neutralitásával és a súlyosságával bennem gyönyörűen passzol a fény ünnepéhez. Megfog benne az, hogy habár súlyos, nehéz anyag, mégis végtelenül letisztult és bármivé formálható.

 Mivel nem értettem ehhez az anyaghoz, sem a szilikonhoz, amiből a forma készül, a Facebookon kerestem segítséget és így találkoztam a Konkrét Műhellyel, amely speciális betonöntéssel foglalkozik. Végül is náluk történik maga a gyártás. Minden darab kézzel készül, a formába öntés és megszáradás után pedig következik a csiszolás, felületkezelés.

– Milyen színekben készülnek?

– Pigmenttel történik a színezés, a felhasznált pigmentnek megfelelően vannak sötétszürke, világosszürke és fehér darabok. Tudni kell, hogy nem olyan betont használok, mint amilyet az áruházakban árulnak, ezek a betonkeverékek lényegében olyan speciális „receptek” alapján készülnek, amelyeknek az összetevőit a műhely nem is szokta nyilvánosságra hozni.

– Ha leejtjük, mi történik ezzel a különleges betonnal? Nagyon törékeny?

– Végeztünk törésteszteket, s kiderült, hogy nem törékeny, legfeljebb lepattan a sarka. De mivel egy-egy gyertyatartó úgy két kilós, inkább annak lesz baja, amire ráesik.

– Hogyan reagál ez az anyag a leolvadt gyertyára?

– A megolvadt viasz a lyukakból könnyen eltávolítható, és a gyertyatartó felületéről lekaparható. A felületkezelés során meg tudnám csinálni, hogy a rákent olaj hatására  a beton szinte műanyagszerű hatást keltsen és vízlepergetővé váljon, de ezt nem szeretném. Így a gyertya némi nyomot hagy rajta, aminek nagyon örülök, mert szerintem jót tesz egy tárgynak, ha látszik rajta a használtság és az idő.

A gyertyatartók mérete:

Ferde hasáb: 
- hossz: 20,5 cm
- magasság (a legmagasabb ponton): 10 cm
- szélesség: 4 cm
- súly: 1,5 kg

Téglatest:
- hossz: 20,5 cm
- magasság: 7 cm
- szélesség: 4 cm
- súly: 1,6 kg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek