Dr. Grósz Andor: Boldog Hanukát minden hittestvérünknek!

2023. December 07. / 14:28


Dr. Grósz Andor: Boldog Hanukát minden hittestvérünknek!

Ne feledjük, a Hanuka végső soron annak az örömünnepe, hogy őseink győztek az ellenség fölött, majd a meggyalázott Szentélyt újra felavatták, így a Templom ismét elláthatta szakrális funkcióját – írja ünnepi köszöntőjében Prof. Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

Az alábbiakban a Mazsihisz elnökének ünnepi köszöntőjét olvashatják.

Kedves Hittestvéreim!

Elérkezett Hanuka ünnepe, amelyet a nyolc napig világító mécses csodája alapján a fény ünnepének szokás nevezni és természetesen ilyenkor nem maradhat el az ókori zsidó szabadságharcosok győzelmére való emlékezés sem. De a mostani köszöntőmben hittestvéreink figyelmét inkább a hanuka szó eredeti jelentésére szeretném fölhívni, ami felavatást jelent.

Hiszen ne feledjük, a Hanuka végső soron annak az örömünnepe, hogy őseink győztek az ellenség fölött, majd a meggyalázott Szentélyt újra felavatták, így a Templom ismét elláthatta szakrális funkcióját.

Azért hangsúlyozom most a felavatást, mert a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében is olyan munkához fogtunk hozzá pár hónappal ezelőtt, amelynek legfőbb célja az, hogy a magyar neológ közösség érdekében új tartalmakat építsünk a már meglévő alapokra.

Nehogy félreértsenek: nem azt állítom, hogy a Mazsihisz új vezetése valamiféle „ellenség” fölött aratott volna győzelmet, nincs okom kételkedni abban, hogy felekezetünk mindenkori vezetése elkötelezett a neológ közösség iránt.

Az általam említett párhuzam inkább arra vonatkozik, hogy új funkciókkal szeretnénk megtölteni a legnagyobb magyar zsidó egyházat. Az „újraavatáson” tehát azt értem, hogy céljaink között elsődleges a Mazsihisz hitéletének megerősítése. Legfőbb feladataink a neológia még hatékonyabb képviselete, a budapesti zsinagógakörzetek és a vidéki közösségek aktivitásának növelése, mert azt szeretnénk, hogy a holokausztban elpusztított, megnyomorított közösségekből megmaradtak és leszármazottjaik új erőre kapjanak. Fontos feladat a fiatalok megszólítása a nekik szóló kulturális programok révén, továbbá a zsidó identitását számon tartó szekuláris magyar zsidóság szorosabb bevonása a neológ közösség életébe. 

E tekintetben valóban „újraavatjuk” a Mazsihiszt, mert az az álmom, hogy várható eredményeink hatására pár év múlva sokkal erősebb, eltökéltebb, határozottabb, és a neológ értékeire méltán büszke felekezet tagjai lehetünk.

Végül szeretném hangsúlyozni: nemcsak magyar hittestvéreimnek kívánok boldog ünnepet, hanem a terroristák által megtámadott Izraelben élőknek is. Ők sajnos nem olyan békés körülmények között ünnepelhetnek, mint mi, de nagyon remélem, hogy jövő ilyenkor a mostani háború már a történelmi múlt része lesz.

Boldog Hanukát minden Kedves Hittestvéremnek!
Chag Chanuka Szameach!

Am Iszrael Chaj!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Újabb magyarázatok a sávuoti tejes ételekre
Zsidó világ
Ma folytatódik a Hunyadi téri szabadegyetem