Deutsch Péter rabbi: Az a cél, hogy a Rumbach mindenki közös zsinagógája legyen

2021. Június 24. / 12:40


Deutsch Péter rabbi: Az a cél, hogy a Rumbach mindenki közös zsinagógája legyen

Szerző: Kácsor Zsolt

Alig avatták föl, a zsidó közösség részéről máris nagy az igény a teljes egészében állami forrásból fölújított budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógára: a csodálatos épületben jövő héten hétfőn újabb bár micvó lesz, s hamarosan zsidó esküvőt is tartanak ott. Terveiről, elképzeléseiről kérdeztük a Rumbach vallási vezetőjét, Deutsch Péter rabbit, a Bethlen téri zsinagóga rabbiját.


– Kezdjük azzal, hogy a Rumbach végül is új körzetnek számít majd, azaz ön párhuzamosan két körzetnek lesz a rabbija?
– Nem, a Rumbach nem egy új zsinagógai körzetként, hanem mindenki házaként, mindenki zsinagógájaként kíván működni. Én tehát változatlanul viszem tovább a Bethlen téri körzetet, miközben vallási élettel igyekszem megtölteni a Rumbach Sebestyén utcát. Már régóta rögeszmém – igaz, támogatókat még nem találtam hozzá –, hogy Budapesten hétfőnként és csütörtökönként két-három zsinagógában kellene összegyűlnünk imádkozni, hogy ne aprózódjunk szét. A vallásgyakorlás, a zsidó hitélet megélése szempontjából szerintem fontos volna a közösség számára, hogy a Rumbach mindenki közös zsinagógája legyen, hiszen központi helyen van, könnyen elérhető, ráadásul elképesztően gyönyörű épület. Azt szeretném, ha minél több budapesti körzetből találkoznánk itt. A hétfő és csütörtök reggeli imádkozás már beindult, ma volt a második alkalom (a beszélgetés június 24-én készült – KZS), két-három körzetből voltak hívek. A továbbiakban is mindenkit várunk szeretettel minden hétfőn és csütörtökön reggel 8-tól. 

DP1.jpgDeutsch Péter a Rumbach avatásán a Tórával

– A nyári időszakban számít külföldi turistákra is?
– Igen, hiszen a Rumbach adottságai kiválóak arra, hogy itt a legkülönfélébb zsidó vallási irányzatok követői is megtalálják a helyüket. A külföldiek számára a neológia liturgiája egy modern ortodox irányzatéval azonosítható, a Rumbach-ban lévő minjenbe ezen az alapon egy izraeli szuperortodox éppen úgy belefér, mint egy nem annyira mélyen ortodox, de vallásos amerikai zsidó. Szombatfogadások még nincsenek a zsinagógában, de ha nyáron bejelentkeznek külföldiek, hogy itt szeretnének sábeszt tartani, akkor készek vagyunk rá, hogy ezt megoldjuk angolul vagy héberül. Azt is elképzelhetőnek tartanám, hogy a Rumbach-ban hétköznap reggeli  imaidőben akár két minjen is legyen, egy fél nyolctól, egy másik pedig fél kilenckor, hogy lehetőleg minden munkába járónak az igényét ki tudjuk elégíteni. 

– Mi az elképzelés a nagy ünnepekre? Itt összegyűlhetünk idén akár jom kippurra is?
– Ez jó kérdés, a  nagy ünnepekkel kapcsolatban még nem született döntés, és meghatározó, hogy erről mi lesz a véleménye a Bethlen téri körzet elöljáróságának. Természetes, hogy nagy ünnepekkor a Bethlenben van a helyem, s mivel két lovat nem lehet egyszerre megülni, a nagy ünnepek dolgában még további egyeztetésekre van szükség. Tekintetbe kell venni, hogy a Rumbach nem egy külön zsinagógai körzet, ugyanakkor szem előtt kell tartani azt is, hogy szokás Rós ha-sána ünnepén más zsinagógákat felkeresni. Ez talán vonatkozhat a Rumbach-ra is, meglátjuk.

– Nem sok idő telt el az avatás óta, de vannak már tapasztalatok arról, hogy mennyire keresett a zsinagóga a közösség részéről?
– Nagyon örülök neki, hogy úgy tűnik: a zsidó közösség gyorsan visszatalált ide. Már volt a Rumbach-ban bát micvá, bár micvó, sőt, jövő héten hétfőn is lesz egy bár micvó, és bejelentkeztek hozzánk zsidó esküvőre is. Mindenkit bátorítanék, hogy tekintsék mindenki közös zsinagógájának ezt az épületet. Mivel nagyon közel van a Síp utca, a Mazsihisz-BZSH dolgozóit is szeretettel várjuk hétfőn és csütörtökön reggelenként, hiszen ebben a rendkívüli épületben különösen nagy élmény imádkozni.

(Fotók: Mazsihisz/P. T.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek