Betekintés a holokauszt utáni magyar zsidó iskolákba

2021. Október 13. / 14:31


Betekintés a holokauszt utáni magyar zsidó iskolákba

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár zsidó történelemmel foglalkozó központi archívuma nemrég több száz, holokauszt utáni zsidó iskolákban készült fotót tett közzé. A fényképeket az „Összekötő irodaként” ismert szervezet által csempészték Izraelbe.


A magyar zsidó közösségnek kb. 150 ezer tagja élte túl a holokausztot. A háború után a kommunista országból sokan megpróbáltak Izraelbe vagy Amerikába vándorolni, azonban a határok 1949-ben bezárultak, a cionista tevékenységeket betiltották. A megmaradtak megpróbáltak valamit újjáéleszteni a háború előtti, virágzó zsidó életből. Külön hangsúlyt fektettek az oktatásra, mivel arra még lehetőség nyílt a kommunista államban. Mások az állami apparátusban találtak maguknak állást, sokan magas rangig jutottak.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár zsidó történelemmel foglalkozó központi archívuma nemrég több száz, holokauszt utáni zsidó iskolákban készült fotót tett közzé. A fényképeket az „Összekötő irodaként” ismert szervezet által csempészték Izraelbe. Ez az iroda képviselte Izrael államot és tartotta a kapcsolatot a vasfüggöny mögött rekedt zsidókkal. Néhány fotót hivatalosan is Izrael állam budapesti diplomáciai testületének küldtek el.  

is1.jpg

A fényképek a holokauszt utáni különféle vallási irányultságú közösségeket mutatják be. Tantermi oktatás, szünidős tevékenységek, csoportképek. Jól látható, hogy a holokausztot túlélt gyerekek és fiatalok milyen erősen kötődtek Izraelhez, és láthatjuk, milyen volt akkoriban a zsidó és cionista oktatás Magyarországon. A képeken látható gyerekek némelyike a II. világháború után született, szüleik Budapesten élték túl a holokausztot vagy kényszermunkából tértek vissza. Az idősebb gyerekek maguk is holokauszt túlélők. 

is2.jpg

Ugyan a kommunista rezsim szigorú intézkedések alá vonta a zsidó oktatást, a holokauszt utáni évtizedben a különféle vallási irányultságú zsidó oktatás, beleértve a haszid jesivákat, tovább működhettek. Néhány Talmud-Tóra iskola azonban már csak általános zsidó iskolaként működött, többé nem ultraortodox intézmények voltak. 

Az 1956-os forradalmat leverte a Szovjetunió. A népfelkelésnek nacionalista és antiszemita színezete is volt, a szovjet bevonulás után sok zsidó elhagyta Magyarországot. A magyar hatóságok elnyomták a nemzeti érzelmeket, a magyar-izraeli kapcsolatok mélypontra kerültek, majd teljesen megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok a két ország között. A fényképek exkluzív betekintés nyújtanak a holokauszt utáni magyar zsidó iskolák életébe, a vasfüggöny végleges leeresztése előtt. A legtöbb fotó 1955-ös keltezésű, és a Leslie és Vera Keller Alapítvány jóvoltából vált elérhetővé.

(A cikk szerzője  – amely EZEN A LINKEN elérhető – dr. Yochai Ben-Ghedalia. Fordította: Dési Tamás)

Forrás: Izraeli Nemzeti Könyvtár

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek