Beköszöntött Áv hónap – Hódes Tov minden kedves hittestvérünknek!

2021. Július 11. / 12:13


Beköszöntött Áv hónap – Hódes Tov minden kedves hittestvérünknek!

Átléptünk Áv hónapba, amely az egyik legjelentősebb időszak a zsidó hagyomány számára, például a Talmud szerint ebben a hónapban (egészen pontosan Áv hó 9-én, a Szentély pusztulásának napján) születik majd a messiás. Ez a hónap a gyász és újjászületés, száműzetés és hazatérés időszaka a zsidó történelmi emlékezetben.


Támuz és Áv hónap fordulóján még szomorú időszakban vagyunk: tart a három hetes gyász Jeruzsálem eleste és a Szentély pusztulása miatt. Áv hónap elsejétől 10-e délutánjáig (ez a polgári időszámítás szerint idén július 19-re esik) a vallásos zsidók nem esznek húst, nem isznak bort (kivétel a Sábát, a brit milá vagy az elsőszülöttek kiváltása miatt tartott lakoma). S hogy miért éppen Áv hó 10-ig tart e szigorúság? Mert a hagyomány szerint addig lángolt a rómaiak által felgyújtott Szentély.

Áv hónap 9-én, Tisá beÁvkor 25 órás böjtöt tartunk a Szentély leomlásának emlékére, azaz nem eszünk, nem iszunk, nem viselünk bőrcipőt, nem használunk illatszereket, a mosdás csak a szem- és kézmosásra korlátozódik, továbbá nem élünk házaséletet. Tisá beÁv napja idén július 18-ra esik. Ilyenkor díszítetlen ruhában ülünk a földön, a böjt előtti vacsoránk mindössze hideg tojás és kenyér, amire a hagyomány szerint hamut is szórnak, este pedig Jeremia próféta könyvét olvassuk. 

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár ezt írja erről az időszakról: Áv hónapban az Első Szentély 2606 évvel ezelőtt történt lerombolásáról, valamint a Második Szentély közel fél évezreddel későbbi elpusztításáról emlékezik meg a zsidó hagyomány. Ugyanakkor Áv hónap zodiákus jegye az oroszlán, mely attribútumként hordozza magában a pusztulást és a megváltást egyaránt; a Talmud szerint Áv hó 9-én, a Szentély pusztulásának napján születik majd a messiás.

Gyász és újjászületés, száműzetés és hazatérés időszaka ez a hónap a zsidó történelmi emlékezetben; a veszteségek fájdalmát a szabad párválasztás ünnepe követi majd, amiről Raban Simon ben Gamliel  úgy szólt: Nem voltak olyan örömünnepei a zsidó népnek, mint Áv hónap 15-e és Jom Kippur.

(Címlapkép: Alexas/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek