Balázs Gábor: Leginkább saját magamat képviselem, azt is fenntartásokkal

2020. Július 22. / 18:53


Balázs Gábor: Leginkább saját magamat képviselem, azt is fenntartásokkal

Rákérdezek címmel indított online interjúsorozatot Szántó Eszter, akinek legutóbbi vendége Balázs Gábor volt. A népszerű eszmetörténész beszélt saját magáról, a modern ortodoxiáról, olvasmányélményeiről és sok minden másról. Nagyon tanulságos beszélgetés született, most újranézhetik. A műsor médiapartnere a JCC Budapest – Bálint Ház.


Szántó Esztert a Bálint Irodalmi Szalon életre hívójaként és szervezőjeként ismerhette meg a közönség, új sorozatában azonban már nem csak irodalmi témákat feszeget. A Rákérdezek –B eszélgetések Szántó Eszterrel nemcsak irodalomról című műsor e heti vendége Balázs Gábor eszmetörténész, az Or-Zse Szentírás és Talmudtudományi Tanszék adjunktusa volt. Szó esett a modern ortodoxiáról, a karantén heteiről, Balázs Gábor kedvenc íróiról (amint azt a műsor beharangozója írja) a tőle megszokott provokatív és szókimondó, de gondolatébresztő módon. 

Arra a kérdésre, hogy a modern ortodoxiát képviseli-e, Balázs Gábor azt felelte: „semmiképpen nem mondanám, hogy bármit is képviselek, leginkébb csak saját magamat, de azt is fenntartásokkal". Mint kifejtette, őt valóban a modern vagy másként szólva nyitott ortodoxiába szokták sorolni, de tudni kell, hogy az ortodoxia szó nem zsidó találmány. Sőt, valójában keresztény szó, amely szó szerint egyenes gondolatot jelent, s erről leginkább a dogmatikára lehet asszociálni. Ő maga tehát sokkal szívesebben beszél a „hagyomány iránt elkötelezett zsidóságról", mint ezekről a XIX. században keletkezett fogalmakról, amelyek szerinte éppen úgy fellazultak, mint minden XIX. századi kategória. A zsidóságon belül emiatt nagyon nehéz világos határt húzni az irányzatok között. 

Ha kedvet csináltunk az izgalmas beszélgetés megtekintéséhez, akkor alább megtehetik.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek