Az antiszemitizmus elleni harcról beszélgetett Blinken és Rivlin Jeruzsálemben

2021. Május 26. / 12:00


Az antiszemitizmus elleni harcról beszélgetett Blinken és Rivlin Jeruzsálemben

Az antiszemitizmus elleni harc fontosságáról beszélgetett Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Reuven Rivlin izraeli államfő Jeruzsálemben – jelentette az Iszrael Hajom (Izrael ma) című újság hírportálja szerdán.

Az államfői rezidencián tartott találkozón Blinken és Rivlin az antiszemitizmus egész világon, és különösen az Egyesült Államokban tapasztalt térnyeréséről beszélt a múlt heti Falak őrzője művelet nyomán.

„Nagyon aggódunk az antiszemitizmus terjedése miatt, és köszönetet mondunk az Egyesült Államoknak az ez ellen folytatott harcért” – mondta Rivlin. „Lehetetlen helyzet, hogy a Hamászt nem nyilvánítják egyértelműen háborús bűnösnek az egész világon. Fontos, hogy ez megtörténjen” – tette hozzá az izraeli államfő.

„Amikor az izraeli hadsereg katonáit, mindannyiunk gyermekeit a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) elé idézik, a világnak meg kell értenie, hogy az igazi háborús bűnösök Gázában, a polgári lakosság mögött rejtőzködnek” – hangsúlyozta Rivlin.

Megbeszélésükön az izraeli államelnök kiemelte, hogy Izrael legfontosabb szövetségese az Egyesült Államok, és hogy a két ország kapcsolatai a pártok felett állnak.

„Tudjuk, hogy amikor az antiszemitizmus ismét megjelenik, ez csak az első fecske, melyet további esetek követnek, melyek más közösségek ellen is irányulnak” – mondta Blinken, és Joe Biden amerikai elnök nevében washingtoni látogatásra invitálta Rivlint.

Az izraeli államfő elfogadta a meghívást, de a Kan közszolgálati rádió jelentése szerint csak hivatali idejének lejárta után szándékozik Amerikába látogatni.

Az amerikai külügyminiszter csütörtökig tartó közel-keleti tárgyalásainak célja a 11 napos, gázai iszlamista szervezetek ellen folytatott Falak őrzője hadművelet után a térség stabilizálása.

Az amerikai politikus Jeruzsálemben találkozott Izrael vezető politikusaival, és támogatásukról biztosította őket az ország önvédelemhez való jogában, de ugyanakkor azt is hangoztatta: Washington elkötelezett Gáza újjáépítése mellett, de majd úgy nyújt segítséget, hogy a Gázát irányító iszlamista Hamász ne részesüljön a támogatásból. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek