Akció a Kozma utcai zsidó temető régi parcellájának megtisztítására

2021. Június 08. / 15:32


Akció a Kozma utcai zsidó temető régi parcellájának megtisztítására

A budapesti Kozma utcai zsidó temető legrégebbi síremlékeit őrző parcella megtisztítására önkéntesnapot szervez a Zsidó Temetők Barátai Egyesület és a parcella dokumentálására alakult kutatócsoport. Az akció június 11-én, e héten péntek délelőtt 10-kor kezdődik a temető 19-es parcellájánál.


A régi Váci úti zsidó temetőkben pihentek a pesti zsidóság legelső generációi, azok, akik megalapították az Orczy-ház legendás kultusztemplomát, majd felépítették a Dohány utcai zsinagógát. A temető 1910-es felszámolásával egy egyedülálló örökségi emlék tűnt el. A halottakat a Kozma utcai temetőben temették újra. A jeles rabbik síremlékeit kiemelt helyreállították, a többi megőrzött sírkő a 19. parcellába került – írja az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) honlapja.

Az értékes emlékanyag dokumentálására, a régi pesti zsidó temető virtuális „rekonstruálására” kutatócsoport alakult. A feldolgozás mellett cél az eddig elhanyagolt parcella rendezése és megismertetése a szélesebb közönséggel. E héten pénteken délelőtt várják azokat, akik szívesen részt vennének a különleges emlékegyüttes környezetének megtisztításában. Találkozó délelőtt 10-kor a főbejáratnál (a 28-as villamos végállomás felőli kapu), akik később érkeznek, azok menjenek a 19-es parcellához.

terkep.png

A részvételi szándékot június 9-ig, holnapig jelezzék dr. Balogh Istvánnak ezen az e-mail címen: baloghi@or-zse.hu.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek