A Talmud bölcsessége magyarul: rabbijaink újrafordították, újraértelmezték az Atyák bölcs tanításait

2019. Május 02. / 21:32


A Talmud bölcsessége magyarul: rabbijaink újrafordították, újraértelmezték az Atyák bölcs tanításait

A Mazsihisz büszkén tudatja, hogy rabbijai, összefogva a magyar zsidó közösség más vezetőivel új, páratlan talmudi szöveggel gazdagítottak minket: az Atyák tanításai című szép, mély és mindenki számára egyformán érthető bölcsességgyűjteménnyel, amely Verő Tamás, Fritz Zsuzsa, Darvas István, Toronyi Zsuzsanna, Fináli Gábor és Bedő Viktória közös munkája. 


A Talmud bölcsessége magyarul: mi dolgunk egymással és Istennel, mi teszi örökké egymás iránti szeretetünket, miért és hogyan kell élni.

A Talmud hatalmas szövegfolyamának része egy a korai zsidó bölcsek, rabbik által írt aforizma-gyűjtemény az időszámítás első évszázadaiból, illetve, egyes elemeiben, talán még korábbról: Az Atyák tanításai. A hagyomány láncolatában továbböröklődő bölcsesség egyetemes, zsidók és nem zsidók egyaránt sokat tanulhatnak belőle.

A Magvető Kiadó és a Mazsihisz közös kiadásában megjelenő, modern magyar nyelven megszólaló szöveget hat kortárs kommentár kíséri, három férfi és három nő gondolatai. A Mazsihisz három gyakorló, népszerű, fiatal rabbija, Darvas István, Fináli Gábor és Verő Tamás gondolatai kapcsolódnak egyfelől a régi rabbik aforizmáihoz, másfelől pedig két nemzedékeket tanító zsidó intézményvezető, a Bálint házat igazgató Fritz Zsuzsa, illetve a Zsidó Múzeum élén álló Toronyi Zsuzsa szól hozzá mindahhoz, amit a régi bölcsek tanítottak. Hozzájuk csatlakozik a New York-i rabbiszeminárium hallgatója, Bedő Viktória.

A világra nyitott, neológ zsidóság feladata, hogy kortársainkká tegye a régi tanítókat, megmutassa korról-korra változó, örök aktualitásukat, azt, hogy ma is tanulhatunk tőlük, épp arról, ami a legjobban foglalkoztat minket.

A Mazsihisz és a legpatinásabb magyar szépirodalmi kiadó közös vállalkozása az első lépése annak a szellemi kalandnak, amely átmenti a 21. századba a zsidó hagyomány páratlan kincseit. Keressék a könyvet, olvassanak, tanuljanak velünk és ne felejtsék, hogy ez még csak a kezdet.

A könyv ide kattintva előrendelhető

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Zsidók ezrei menekülnek Oroszországból
2022. Augusztus 17. / 09:11

Zsidók ezrei menekülnek Oroszországból